NewsyCzy można jeść bób na surowo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Czy można jeść bób na surowo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Odcedzanie bobu - Pyszności; Foto Canva.com
Odcedzanie bobu - Pyszności; Foto Canva.com
22.05.2023 13:29, aktualizacja: 22.05.2023 14:46

Sezon na bób zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy mogli się zajadać świeżymi warzywami. Zastanawiacie się, czy możemy spożywać je na surowo? Odpowiedź na to pytanie może was mocno zaskoczyć.

Przywykliśmy do gotowania tej rośliny i dodawania jej do różnych dań. Świetnie komponuje się z mięsami i idealnie pasuje do sałatek. Są też świetnym składnikiem do past kanapkowych i makaronów. Przepisów jest bez liku.

Surowy bób. Jak to z nim jest?

Tak, możemy jeść surowe warzywo. Ba! Nawet powinniśmy to robić. Jesteście zaskoczeni? To idealna przekąska. Okazuje się, że gotowanie przyczynia się do tego, że roślina traci 40 procent swoich najważniejszych właściwości. Najlepiej smakują młode nasiona, które wyciągamy z pęków.

Ceny bobu są horrendalne, ale warto go jeść. Ziarenka możemy wykorzystać również jako dodatek do ulubionej sałatki z warzywami lub koktajlu. Na pewno podbije ich smak i dostarczy nam ważnych wartości odżywczych.

Bób możemy spożywać na surowo (Pexels)
Bób możemy spożywać na surowo (Pexels)

Jakie są właściwości bobu? Jest bogaty w składniki mineralne

W ziarenkach bobu znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów. Na pierwszy plan wysuwają się witaminy z grupy B oraz C. Ponadto nasiona zawierają magnez, żelazo, sód, cynk, fosfor, wapń oraz potas. Bób ma w sobie również błonnik pokarmowy i białko roślinne, dzięki czemu może zastępować produkty mięsne.

Warto go włączyć do diety, kiedy się odchudzamy, gdyż wspiera proces utraty wagi. Reguluje także ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów kardiologicznych, takich jak miażdżyca, zawał serca lub udar. Regularne spożywanie, nawet gotowanego bobu poprawia pracę jelit, a także pozytywnie wpływa na leczenie anemii. Polecany jest również przy chorobie Parkinsona, ponieważ łagodzi jej objawy.

Roślina jest bogata w kwas foliowy, który muszą suplementować kobiety starające się o dziecko, ciężarne oraz osoby mające trudności z koncentracją i snem. Niestety nie wszyscy mogą jeść bób. Powinni go unikać diabetycy, cierpiący na dnę moczanową oraz fawizm (chorobę fasolową).

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także