PoradyCzy usmażone kotlety schabowe można mrozić? Trzymaj się jednej zasady, a będą fenomenalne

Czy usmażone kotlety schabowe można mrozić? Trzymaj się jednej zasady, a będą fenomenalne

Czy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu - Pyszności; Foto: Canva.com
Czy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
20.09.2022 11:08

Schabowe to kultowe danie obiadowe, które często gości na naszym stole. Niekiedy zdarza się, że po pysznym posiłku, zostaje nam kilka niezjedzonych kotletów. W związku z tym postanawiamy zostawić je na następny dzień. Wielu z nas decyduje się je zamrozić. W ten sposób mamy na celu przedłużyć trwałość potrawy. Jednak czasami pada pytanie - czy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu? Jeśli tak, to jak to prawidłowo zrobić? Dzisiaj rozwiewamy wątpliwości!

Mrożenie żywności

Zamrażanie żywności - Pyszności; Foto: Canva.com
Zamrażanie żywności - Pyszności; Foto: Canva.com

Aby przedłużyć trwałość żywności, często ją mrozimy. W ten sposób również zachowujemy smak oraz wartości odżywcze produktów na dłużej. Do zamrażarki zazwyczaj wstawiamy owoce, warzywa, czy surowe mięso. Niekiedy decydujemy się również zamrozić całe dania, czy ciasta. Niektórzy z nas zastanawiają się nad tym, czy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu. Można je mrozić, ale warto zwrócić uwagę na jedną kwestię.

Czy można zamrozić kotlety schabowe po usmażeniu?

Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Okazuje się, że można zamrozić usmażone kotlety schabowe. Jednak warto wiedzieć, że proces ten wpłynie negatywnie na konsystencję panierki. W konsekwencji po rozmrożeniu będzie ona wyjątkowo miękka i nietrwała.

Jeśli zależy ci na wyjątkowym smaku i konsystencji schabowych - lepiej zamrozić je przed smażeniem. Jak to zrobić? Rozbij plastry mięsa tłuczkiem, a następnie włóż je do odpowiedniego pojemnika lub woreczka. Na końcu wstaw produkt do zamrażarki. Niektórzy przed zamrożeniem mięsa, nacierają go również przyprawami.

Jak smażyć kotlety schabowe?

Przed smażeniem kotletów zazwyczaj obtacza się je w mące, jajku oraz bułce tartej. Następnie należy wrzucić je na rozgrzany tłuszcz na patelni. Świetnie sprawdzi się tutaj masło klarowane, smalec czy olej rzepakowy. Kotlety najlepiej smażyć po 2 - 3  minuty z każdej strony. Gotowa potrawa powinna odznaczać się złotą, chrupiącą panierką.

Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać sakiewki schabowe z pieczarkowym farszem krok po kroku. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także