Czy należy obierać ogórki ze skórki przed jedzeniem? Stanowisko ekspertów zaskakuje

Ogórki to warzywa, które idealnie pasują do sałatki, czy na kanapkę. Przygotowując ogórek do spożycia mamy w zwyczaju go obierać. Czy zatem warto pozbywać się skórki?

Ogórki – co znajdziemy w ich skórce?

Okazuje się, że skórka to najcenniejsza część ogórka! Skórka ogórka jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują starzenie się komórek. To właśnie dzięki nim zachowujemy młodą cerę. Poza tym te cenne, naturalne związki chemiczne poprawiają samopoczucie i wzmacniają odporność. Dzięki nim lepiej funkcjonujemy za dnia!

Ogórki są także źródłem witaminy K. Witamina ta wspomaga krzepliwość krwi, dzięki czemu zapobiega krwotokom. Oprócz tego wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Niektóre formy witaminy K zapobiegają nawet powstawaniu nowotworów.

Ogórki w trakcie kiszenia

Ogórki w trakcie kiszenia

Ostatnim, ale równie istotnym składnikiem skórki ogórka jest błonnik pokarmowy. Błonnik pokarmowy pobudza perystaltykę jelit. Prowadzi to do regularnych wypróżnień, a tym samym zapobiega zaparciom. W ten sposób błonnik wspomaga nasz układ trawienny, oczyszczając nasz organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Co znajduje się w takim razie w miąższu ogórka?

Miąższ ogórka nie jest tak zdrowy jak skórka, jednak zawiera też wiele cennych elementów. Wśród nich możemy wymienić takie składniki mineralne jak fosfor, potas, sód, magnez, a także witaminy z grupy B (B3,B6,B12), C i K. Co najważniejsze – ogórek składa się, aż w 97% z wody. Oznacza to, że ogórki możemy stosować z powodzeniem w wielu dietach odchudzających.

Należy jednak pamiętać, że zawierają one enzym – askorbinazę. Enzym ten utlenia witaminę C. W związku z tym, ogórki nie powinny być łączone z produktami zawierającymi tę witaminę (np. z pomidorem, papryką, czy cebulą).

Pozytywne, szerokie właściwości ogórka sprawiają, że to warzywo stosowane jest nie tylko w celach kulinarnych, ale również kosmetycznych. Przykładem są maseczki i kremy do twarzy na bazie ogórka. To zielone warzywo pozytywnie wpływa na jędrność naszej skóry.

Znając te podstawowe informacje o ogórku, pamiętaj, aby nie usuwać skórki z ogórka, lecz się nią delektować!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×