Wirtualna Polska

Czy rabarbar trzeba obierać? W jednym przypadku jest to konieczne

Czy rabarbar trzeba obierać? W jednym przypadku jest to konieczne

Czy rabarbar trzeba obierać - Pyszności; Foto: Canva.com

Rabarbar to składnik wielu ciast, kompotów, czy zup. Wiosną oraz latem często polujemy na to pyszne warzywo. To właśnie wtedy możemy go spróbować. Wiele osób jednak nie jest pewna tego, czy rabarbar trzeba obierać? Dzisiaj rozwiejemy wszelkie wątpliwości.

Wirtualna Polska

Właściwości rabarbaru

Rabarbar – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Rabarbar – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Rabarbar stanowi bogate źródło witamin z grupy A, C oraz E. W warzywie znajdziemy również takie sole mineralne jak potas, czy żelazo. Oprócz tego dostarcza on wyjątkowo mało kalorii. W związku z tym rabarbar chętnie jedzony jest przez osoby dbające o figurę.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Rabarbar charakteryzuje się specyficznym, kwaskowatym smakiem. Dzięki temu świetnie pasuje do słodkich ciast, czy kompotów. Warzywo to stanowi ciekawy dodatek do dań mięsnych. Nierzadko przygotowujemy z niego pyszną zupę.

Czy rabarbar trzeba obierać?

Czy rabarbar trzeba obierać? – Pyszności

Czy rabarbar trzeba obierać? – Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zdarza się, że przed użyciem tego warzywa, zastanawiamy się, czy należy go obierać. W związku z tym warto wiedzieć, że z reguły tego nie robimy. Szczególnie, jeśli mamy do czynienia z młodym warzywem. W przypadku starszego rabarbaru – najlepiej odciąć suche końcówki, a następnie obrać go za pomocą nożyka. Dzięki temu podczas jedzenia włókna warzywa nie będą wyczuwalne.

Przepis na kompot rabarbarowy

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kompot z rabarbaru możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilka składników. Poniżej podajemy prosty przepis na ten wyjątkowy napój.

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 400 g rabarbaru
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 litr wody
  • ewentualnie łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Umyj rabarbar oraz odetnij jego liście. Następnie pokrój go na kawałki o 1 -2 cm grubości. W kolejnym kroku przełóż je do garnka. Wsyp cukier. Następnie zalej rabarbar 0,5l wody. Całość gotuj pod przykryciem na niskim ogniu około 20 – 30 minut. Jeśli chcesz pod koniec możesz również wlać łyżkę soku z cytryny.
  2. Po tym czasie odstaw kompot do ostudzenia. Następnie przecedź kompot. Kawałki rabarbaru dociśnij na sitku łyżką. Znajduje się w nich sporo soku. Dodaj do kompotu resztę wody. Podawaj z plasterkiem cytryny.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 5 wiosennych przepisów z rabarbarem krok po kroku.


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×