Czy skórka pomidora jest zdrowa? Wiemy, co tak naprawdę w niej siedzi

Wiele osób obiera pomidora przed spożyciem. Powodów jest wiele. Jedni boją się, że skórka przyklei się do żołądka. Inni po prostu nie lubią jej smaku. W takim razie jak najlepiej jeść pomidora? Czy skórka pomidora jest zdrowa?

Skórka pomidora – skarbnica witamin

 Czy skórka pomidora jest zdrowa? - Pyszności

Czy skórka pomidora jest zdrowa? – Pyszności

Pomidor to popularne warzywo, które często gości w naszej kuchni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, sosów, dań obiadowych, czy kanapki. Dobry pomidor ma być słodki i soczysty. Oprócz wyjątkowego smaku charakteryzuje się również wieloma właściwościami zdrowotnymi.

Jedząc pomidory, wzmacniamy swój układ odpornościowy. Oprócz tego, potas zawarty w pomidorach wpływa korzystnie na nasz układ krążenia. Dodatkowo usprawnia on pracę naszych nerek i reguluje gospodarkę wodną.

Okazuje się, że najwięcej wartości zdrowotnych kryje się w skórce pomidora! To właśnie w niej znajduje się najwięcej likopenu i witaminy C. Likopen to przeciwutleniacz, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego skutecznie zmniejsza ryzyko zawału serca. Likopen to wyjątkowo cenny składnik pomidorów.

 Czy skórka pomidora jest zdrowa? Czy można ją jeść?

Czy skórka pomidora jest zdrowa? – Pyszności

Pomidorów nie trzeba obierać. Warto jeść je ze skórką, między innymi ze względu na ich wartości zdrowotne. Niestety wiele osób obawia się tego, że skórka utknie na ścianach żołądka. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że jest to wielokrotnie powtarzany mit.

Błona śluzowa żołądka cały czas wydziela kwasy trawienne, które uniemożliwiają przyklejenie się skórki. W związku z tym, wymioty po spożyciu pomidorów, najczęściej wynikają z zatrucia. Powodem może być nawet nieprawidłowe umycie warzywa.

Niekiedy obieramy pomidory, ponieważ nie przepadamy za smakiem skórki. O gustach się nie dyskutuje. Jednak w ten sposób rezygnujemy ze sporej dawki witamin.

Kto powinien uważać na skórkę pomidora?

Faktem jest, że nie każdy powinien jeść skórkę pomidora. Nie powinny jej spożywać osoby zmagające się z chorobami przewodu pokarmowego. Ażeby szybko obrać pomidora ze skórki, wystarczy wsadzić go do wrzątku. Po około 30 sekundach wyjmujemy go i zalewamy zimną wodą. Skórka łatwo będzie odchodzić od miąższu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pomidory zapiekane z serem i oregano krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×