PoradyCzy obierać pieczarki, czy je myć? Poznaj prawidłowy sposób oczyszczania grzybów

Czy obierać pieczarki, czy je myć? Poznaj prawidłowy sposób oczyszczania grzybów

Adobe Stock
Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
26.04.2023 18:40, aktualizacja: 27.04.2023 03:36

Pieczarki to jedne z naszych ulubionych grzybów. Są dostępne przez cały rok, niedrogie i mogą wzbogacić smak wielu potraw. W dodatku są mniej ciężkostrawne, niż grzyby leśne. Jednak wśród ich zwolenników od lat toczy się spór. Jak czyścić pieczarki? Czy trzeba je myć i obierać? Podpowiadamy.

Wśród dostępnych na rynku wyróżniamy trzy rodzaje tych hodowlanych grzybów. Pieczarki białe - są najpopularniejsze. Występują w wielu rozmiarach - od małych mini pieczarek do egzemplarzy wielkości dziecięcej dłoni. Kolejne to pieczarki brązowe. Mają brunatną skórę i intensywniejszy (od białych) aromat. Ostatnie z rodziny to pieczarki portobello. Mają znacznie większe kapelusze (nawet do 10 cm średnicy). Z racji rozmiaru doskonale nadają się np. do faszerowania.

Pieczarki - Pyszności; źródło: Adobe
Pieczarki - Pyszności; źródło: Adobe

Czy trzeba myć pieczarki?

Pieczarki często goszczą na naszych stołach. Kiedy zabieramy się za gotowanie potrawy z ich użyciem, często zadajemy sobie pytanie: umyć je, obrać? A może zrobić obie te rzeczy? Niektórzy kucharze twierdzą, że po umyciu pieczarki stają się gumowate. W związku z tym, tak jak grzybów leśnych, nie wolno ich myć.

Jeśli jednak pieczarki, które kupiłeś, są bardzo brudne, możesz przetrzeć je delikatnie nasączonym w wodzie papierowym ręcznikiem. W ten sposób usuniesz resztki ziemi, ale grzyby nie nasiąkną wodą i nie stracą swojego aromatu oraz chrupkości.

Czy obierać pieczarki?

Otóż to zależy. Jeśli chcesz zjeść blanszowane pieczarki, a więc praktycznie surowe, trzeba je obrać. Podobnie, jak w przypadku starszych okazów, które straciły elastyczność i zaczęły ciemnieć.

Oddziel nóżki od kapeluszy, a następnie ściągnij skórkę z kapelusza za pomocą lekkiego noża. Trzymaj go za koniec ostrza, tępą częścią do wewnątrz dłoni. Przykładaj ostrze do osi kapelusza i przesuwaj ku krawędzi. Proste, prawda?

W przypadku kiedy korzystasz ze świeżutkich egzemplarzy o białej, jędrnej skórce i zamierzasz je usmażyć lub udusić, obieranie jest zbędne. Jednak bez czyszczenia się nie obędzie. Jak zrobić to najlepiej?

Czyszczenie pieczarek - Pyszności; źródło: Adobe
Czyszczenie pieczarek - Pyszności; źródło: Adobe

Jak wyczyścić pieczarki?

Najlepszą metodą jest oczyszczanie pieczarek za pomocą pędzelka. Musi być dość twardy i nie gubić włosa. Pędzelkiem omiatamy każdy grzyb, usuwając resztki grudek ziemi. Przy większych zabrudzeniach pomóż sobie nożykiem do warzyw. Zabrudzone końcówki pieczarek możesz odciąć ostrym nożem. Nie wyrzucaj jednak ogonków - one też są jadalne.

Uwaga, jeśli nie masz pędzelka, możesz w tym celu wykorzystać kuchenną gąbkę. Czyść grzyby jej ostrą stroną. Co roku oczyszczam tak grzyby leśne i sposób sprawdza się doskonale.

Nie masz pomysłu na kolację, zrób zapiekankę ziemniaczaną z pulpetami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także