NewsyRzeżucha, która wcale nie jest rzeżuchą. Całe życie żyliśmy w błędzie!

Rzeżucha, która wcale nie jest rzeżuchą. Całe życie żyliśmy w błędzie!

Rzeżucha, która wcale nie jest rzeżuchą. Całe życie żyliśmy w błędzie!
Ewa
15.04.2022 15:22, aktualizacja: 20.04.2022 13:14

Jak nazywa się rzeżucha, którą jemy? Lasy Państwowe na swoim oficjalnym facebookowym profilu wypuściły tuż przed Wielkanocą szokującą informację. Rzeżucha, którą jemy w czasie świąt… wcale nią nie jest. Jak to możliwe?

Rzeżucha jest bogatym źródłem niezbędnych dla zachowania zdrowia witamin i minerałów. W naszych domach pełniła funkcje nie tylko dekoracyjną, ale również...degustacyjną. Chętnie dodajemy ją na kanapki, do pasty jajecznej czy posypujemy nią jajecznicę. Okazuje się, że to, co nazywaliśmy rzeżuchą, w rzeczywistości wcale nią nie jest. Co w takim razie hodowaliśmy w czasie szkoły na lekcje przyrody?

Czym jest rzeżucha? Jaką odmianę jemy?

Ktoś chyba dawno temu na prima aprilis zrobił sobie żart, który ciągnie się nieprzyzwoicie długo. Wszyscy Polacy myślą, że sieją rzeżuchę i jej kiełki zjadają. Tymczasem większość z nas prawdziwej rzeżuchy prawdopodobnie nigdy nie jadła, choć mogła ją nieraz widzieć w lasach i na łąkach.

Jak podają Lasy Państwowe:

To, co wysiewamy na bibułkę lub do siewników i spożywamy w postaci kiełków, to Pieprzyca siewna (Lepidium sativum) rodzima dla południowo zachodniej Azji i północno zachodniej Afryki, zwyczajowo, potocznie (acz w gruncie rzeczy nieprawidłowo) w Polsce nazywana rzeżuchą.

A gdzie znajdziemy rzeżuchę?

Prawdziwa rzeżucha (Cardamine sp.) jest reprezentowana w Polsce przez kilka gatunków zasiedlających różnorodne siedliska – lasy (np. rzeżucha leśna czy niedawno włączone do rodzaju żywce), mokradła (np. rzeżucha gorzka) czy łąki (np. rzeżucha łąkowa).

Jak smakuje prawdziwa rzeżucha?

Jesteście ciekawi, jak smakuje prawdziwa rzeżucha? Jak dodają internauci, którzy mieli okazję spróbować prawdziwej rzeżuchy, ta łąkowa jest jak najbardziej jadalna i jest bardzo smaczna – podobna nieco do anyżu. W tym roku możecie więc spróbować postawić obydwie na swoim wielkanocnym stole – pieprzycę siewną i rzeżuchę. Ciekawe która zasmakuje Wam bardziej.

Wiedziałeś już wcześniej, że rzeżucha to nie rzeżucha?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także