Czym zagęścić fasolkę po bretońsku? Nawet najlepsze gospodynie będą zaskoczone cudowną konsystencją

Jak zgęścić fasolkę po bretońsku? - Pyszności: Foto Canva

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku? To pytanie może spędzać sen z powiek, lecz mamy świetne rozwiązania. Podpowiemy, co dodać i w jakich proporcjach, aby fasolka była idealnie gęsta. To naprawdę nic trudnego i nie wymaga od nas zbyt dużej ilości pracy. 

Biała fasolka w pomidorowym sosie to niezwykle prosta potrawa jednogarnkowa. Warto więc mieć przepis pod ręką. Doskonale rozgrzeje nas w chłodne dni i pozwoli oszczędzić dużo czasu. Sposobów na jej zagęszczenie jest kilka. Jeśli nie chcesz podnosić kaloryczności swojej potrawy, wykorzystaj to co masz już w garnku. Jeśli chcesz, aby danie było treściwe to dodatek masła i mąki też dobrze się sprawdzi. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Gęsta fasolka- jak ją zrobić?

fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku-Pyszności

Zbyt rzadkie danie może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Czym zagęścić fasolkę po bretońsku, aby jej konsystencja zachwycała? W kuchni dysponujemy wieloma produktami, które pomogą nam wpłynąć na strukturę potrawy.

#1 Koncentrat pomidorowy

Ten produkt to idealny pomysł dla wszystkich, którzy nie chcą zagęszczać fasolki mąką. Przy okazji danie będzie mieć wyrazistą barwę i smak. Dodatek dobrego koncentratu to bardzo trafione rozwiązanie.

fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku-Pyszności

#2 Zasmażka

Zasmażka to tradycyjny dodatek dla miłośników polskiej kuchni. Najczęściej robimy ją z masła oraz mąki. Wystarczy najzwyklejsza mąka pszenna, którą często mamy w swoich domowych zapasach. Jeśli nie posiadasz takiej, to użyj mąki kukurydzianej. Połącz te dwa składniki ze sobą na patelni, podsmaż je i dodaj do ugotowanej fasolki.

#3 Woda z mąką

Jeśli nie chcesz przygotowywać zasmażki, to połączenie chłodnej wody z mąką kukurydzianą idealnie się sprawdzi. Należy pamiętać o dokładnym rozprowadzeniu mąki w wodzie, aby uniknąć grudek pływających w fasolce.

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku-Pyszności

#4 Miękka fasola

Podczas gotowania fasolki wyjmij kilka nasion. Przełóż je do osobnego naczynia i zblenduj przy pomocy blendera z niewielką ilością sosu. Tak przygotowana masa sprawdzi się do zagęszczenia potrawy.

Jeśli lubisz rośliny strączkowe, to mamy propozycję na obiad z fasolką szparagową:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×