PoradyCzym zastąpić ryż w gołąbkach? Sto razy lepsze wyjdą ze zdrowym i tanim produktem

Czym zastąpić ryż w gołąbkach? Sto razy lepsze wyjdą ze zdrowym i tanim produktem

Czym zastąpić ryż w gołąbkach - Pyszności; Foto: Canva.com
Czym zastąpić ryż w gołąbkach - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
04.08.2022 17:20

Gołąbki to kultowe danie, które często króluje podczas rodzinnych obiadów. Zazwyczaj przygotowujemy je na bazie kapusty, mięsa i ryżu. Niekiedy jednak mamy ochotę na farsz w nieco innym stylu. Czym zastąpić ryż w gołąbkach?

Klasyczna potrawa na obiad

Golabki - Pyszności
Golabki - Pyszności

Gołąbki idealnie sprawdzają się na obiad. Zazwyczaj podajemy je z sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniaczkami. Ich farsz najczęściej skrywa w sobie ryż oraz mięso. Poza tym niekiedy zdarza się, że wzbogacimy go w grzyby, cebulę, czy ulubione przyprawy.

Jeśli masz ochotę na tę popularną potrawę w nieco innej wersji - polecamy zamiast ryżu dodać kaszę gryczaną. Ten wspaniały dodatek wzbogaci smak oraz aromat twojej potrawy. Sprawi, że danie nabierze bardziej wyrazistego charakteru. Polecamy dodać do kaszy gryczanej pieczarki. Oba składniki stanowią rewelacyjne połączenie.

Czym zastąpić ryż w gołąbkach?

Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com
Kasza gryczana - Pyszności; Foto: Canva.com

Aby zrobić ten pyszny farsz, trzeba wykonać tylko kilka prostych kroków. Na początku ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Następnie odstaw ją na bok do ostudzenia. W międzyczasie pokrój pieczarki na plasterki. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż zmiękną.

Na końcu połącz kaszę gryczaną z mięsem i pieczarkami. Dodaj swoje ulubione przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz wykonać gołąbki w wersji bezmięsnej - zamiast mięsa dodaj starty ser żółty. Tak przygotowana potrawa będzie równie smaczna.

Z czym podawać tę potrawę?

Gołąbki z kaszą gryczaną wspaniale smakują polane sosem grzybowym. Poza tym równie dobrze sprawdzi się tutaj niezawodny sos pomidorowy. Gotowe danie serwujemy z ziemniaczanym puree lub świeżym pieczywem. Niekiedy spożywamy je również w towarzystwie kiszonych ogórków.

Warto zaznaczyć, że niektórzy polewają gołąbki zwykłym nierafinowanym olejem rzepakowym. Podobno tak podana potrawa jest również wyjątkowo smaczna. Natomiast w niektórych krajach, danie serwowane jest z dodatkiem kwaśnej, tłustej śmietany.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować szybkie gołąbki bez ryżu krok po kroku. Do przygotowania tego wyjątkowego danie, nie użyjesz grama ryżu. Sprawdź jak je zrobić.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także