17 dziwnych dań, które podają restauracje z gwiazdką Michelin. Luksus dla najbogatszych

Restauracje, które otrzymują gwiazdkę Michelin, muszą wyróżniać się nie tylko smakiem. Jakość obsługi, wystrój wnętrza, a także sposób serwowania to coś, w czym szefowie kuchni są mistrzami. A ich wyobraźnia czasami przekracza granice.

#1 Graffiti
Gruz jest zrobiony z odwodnionej bezy, a pod nią są kurki. Jest ozdobiony sosem pietruszkowym, który jest rozpylany na talerzu z aerozolu. Danie jest podawane na kawałku betonu.





#2 Jadalne ognisko
Wyobraź sobie zdumienie gości, gdy kelner stawia przed nimi garnek z kawałkami węgla, po czym podpala je i informuje, że są…jadalne.



#3 Fantazyjny balonik
Nie, nie jest to gadżet dla najmłodszych. Jest to zielony, jabłkowy balon, wypełnionym helem. Aby go zjeść, trzeba wyssać hel, powiedzieć coś wysokim głosem, a następnie zjeść pyszne cukierki.



#4 Szklanka piasku


„Dostaliśmy szklanki z piaskiem i niesamowicie gorącymi kamieniami, na których zrobiono przegrzebki”



#5 Skomponuj swoje danie
Na górnej tacy znajduje się 60 różnych dodatków do kaczki, na dolnej- kawałki kaczki o różnym stopniu wysmażenia. Fantastyczny pomysł, dzięki któremu możesz odkryć wiele nowych smaków!

#6 „Zwykły pierożek”
Wygląda jak zwykły pierożek, ale ma sekret – dosłownie eksploduje w ustach. Powinieneś to zjeść jednym kęsem.

#7 Czekoladowa miska
Fantastyczny deser, który szef kuchni rozbija przed Tobą na talerzu.

#8 Kosmiczny deser
Czarny talerz z brokatem, udający przestrzeń kosmiczną, do tego pierścienie cukru, planeta z białej czekolady z metalicznym, jabłkowym musem w środku, które udaje jądro planety.

#9 Wygląda przerażająco
Chociaż jest jadalne złoto, zapewne kawior i inne drogie składniki, to jest to dość przerażające danie.

#10 Po prostu tatar i ryba
Tatar i marynowany tuńczyk w sosie ananasowo-awokado. Brzmi jak całkiem niezłe połączenie!

#11 Pączek
Chociaż zupełnie go nie przypomina, to gwarantujemy: jest to prawdziwy pączek.

#12 Otoczenie gra ważną rolę
Trufle z cytrynowym nadzieniem podano na gwiazdkach anyżu.

#13 Lodowa kula
Lodowa kula wycinana jest ręcznie dla każdego klienta, a w swoim wnętrzu skrywa ikrę pstrąga,

#14 Sashimi
Sashimi, czyli surowe kawałki ryby, z jednej z restauracji w Kyoto.

#15 Risotto
Chociaż risotto wydaje się być dość prostą potrawą, to nie mogła przecież być tak podana w restauracji z Michelin 🙂 Tutaj zaserwowano je w towarzystwie jadalnego złota, a same ziarna ryżu wymieszane są z orkiszem.

#16 Mocno przypieczony por
O dziwo, ten zwęglony por okazał się być naprawdę miękki i delikatny. W swoim wnętrzu skrywa masło z wodorostów i ostrygi.

#17 Mała przystawka
Delikatna kulka, przypominająca tapiokę, która eksploduje w ustach.

Komentarze