Inspiracje17 dziwnych dań, które podają restauracje z gwiazdką Michelin. Luksus dla najbogatszych

17 dziwnych dań, które podają restauracje z gwiazdką Michelin. Luksus dla najbogatszych

17 dziwnych dań, które podają restauracje z gwiazdką Michelin. Luksus dla najbogatszych
Ewa
10.09.2020 16:32

Restauracje, które otrzymują gwiazdkę Michelin, muszą wyróżniać się nie tylko smakiem. Jakość obsługi, wystrój wnętrza, a także sposób serwowania to coś, w czym szefowie kuchni są mistrzami. A ich wyobraźnia czasami przekracza granice.

#1 Graffiti

Gruz jest zrobiony z odwodnionej bezy, a pod nią są kurki. Jest ozdobiony sosem pietruszkowym, który jest rozpylany na talerzu z aerozolu. Danie jest podawane na kawałku betonu.

Obraz

#2 Jadalne ognisko

Wyobraź sobie zdumienie gości, gdy kelner stawia przed nimi garnek z kawałkami węgla, po czym podpala je i informuje, że są...jadalne.

Obraz

#3 Fantazyjny balonik

Nie, nie jest to gadżet dla najmłodszych. Jest to zielony, jabłkowy balon, wypełnionym helem. Aby go zjeść, trzeba wyssać hel, powiedzieć coś wysokim głosem, a następnie zjeść pyszne cukierki.

Obraz

#4 Szklanka piasku

"Dostaliśmy szklanki z piaskiem i niesamowicie gorącymi kamieniami, na których zrobiono przegrzebki"

Obraz

#5 Skomponuj swoje danie

Na górnej tacy znajduje się 60 różnych dodatków do kaczki, na dolnej- kawałki kaczki o różnym stopniu wysmażenia. Fantastyczny pomysł, dzięki któremu możesz odkryć wiele nowych smaków!

Obraz

#6 "Zwykły pierożek"

Wygląda jak zwykły pierożek, ale ma sekret - dosłownie eksploduje w ustach. Powinieneś to zjeść jednym kęsem.

Obraz

#7 Czekoladowa miska

Fantastyczny deser, który szef kuchni rozbija przed Tobą na talerzu.

Obraz

#8 Kosmiczny deser

Czarny talerz z brokatem, udający przestrzeń kosmiczną, do tego pierścienie cukru, planeta z białej czekolady z metalicznym, jabłkowym musem w środku, które udaje jądro planety.

Obraz

#9 Wygląda przerażająco

Chociaż jest jadalne złoto, zapewne kawior i inne drogie składniki, to jest to dość przerażające danie.

Obraz

#10 Po prostu tatar i ryba

Tatar i marynowany tuńczyk w sosie ananasowo-awokado. Brzmi jak całkiem niezłe połączenie!

Obraz

#11 Pączek

Chociaż zupełnie go nie przypomina, to gwarantujemy: jest to prawdziwy pączek.

Obraz

#12 Otoczenie gra ważną rolę

Trufle z cytrynowym nadzieniem podano na gwiazdkach anyżu.

Obraz

#13 Lodowa kula

Lodowa kula wycinana jest ręcznie dla każdego klienta, a w swoim wnętrzu skrywa ikrę pstrąga,

Obraz

#14 Sashimi

Sashimi, czyli surowe kawałki ryby, z jednej z restauracji w Kyoto.

Obraz

#15 Risotto

Chociaż risotto wydaje się być dość prostą potrawą, to nie mogła przecież być tak podana w restauracji z Michelin :) Tutaj zaserwowano je w towarzystwie jadalnego złota, a same ziarna ryżu wymieszane są z orkiszem.

Obraz

#16 Mocno przypieczony por

O dziwo, ten zwęglony por okazał się być naprawdę miękki i delikatny. W swoim wnętrzu skrywa masło z wodorostów i ostrygi.

Obraz

#17 Mała przystawka

Delikatna kulka, przypominająca tapiokę, która eksploduje w ustach.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także