Te kotlety są znacznie delikatniejsze niż schabowe. Sekretem jest wyjątkowe mięso

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Co powiesz na kotlety schabowe z innego mięsa niż zwykle? Efekt cię zadziwi, ale tylko pod warunkiem, że już w sklepie postąpisz według tych wskazówek. Zobacz cały przepis i zaskocz rodzinę zupełnie nowym obiadem.

Podczas zakupów na obiad, na który zaplanowaliśmy sobie kotlety schabowe, można już śmiało ,,wyłączyć” myślenie. W końcu robiliśmy to tysiące razy. Schab właściwy bez kości, bułka tarta, jajko, ziemniaczki… i tak dalej. A co gdyby zamienić mięso, a całą resztę pozostawić?

Być może jesteś jedną z tych osób, które uznają mięsną odmianę za świętokradztwo. Na pierwszy rzut oka można by to skomentować – schabowe robi się tylko ze schabu. Nie z kurczaka, czy indyka.

Teraz cię zaskoczymy. Pełna zgoda. I dlatego właśnie nie wchodzą tu w grę żadne ,,drobiowe” schabowe. A mimo tego nie użyjemy też tego schabu co zawsze. Jak to zrobić? Usmażyć kotlety schabowe z karkówki.

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe – Pyszności; foto: Canva

Schab karkowy zamiast właściwego

Jeśli już na etapie robienia zakupów postawisz na kilka sprawdzonych sposobów wyboru mięsa, karkówka sprawi, że twoje schabowe będą bardziej soczyste niż kiedykolwiek. W innym przypadku może nie wyjść dobrze. Słabej jakości schab karkowy jest ciągnący się i niesmaczny. Jak wybierać ten rodzaj mięsa?

Przede wszystkim skup się na dwóch rzeczach. Pierwszą jest wielkość karkówki – idealna będzie ta mała lub średnia. Większe są zazwyczaj o wiele twardsze.

Drugą kwestią jest kolor przerostów – żyłek tłuszczu widocznych po przekrojeniu mięsa. Najlepszą oznaką świeżości mięsa jest ich biały kolor. Wystrzegaj się za to żółtej barwy tłuszczu.

Kotlety schabowe z karkówki

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • czosnek suszony
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Plastry karkówki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie roztłucz je na cienkie, jednocentymetrowe kotlety.

Kotlety schabowe – Pyszności; foto: Canva

Oprósz plastry solą. Przełóż je do miski z mlekiem, między kotlety wsadź pokrojoną w piórka cebulę. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij schabowe, dopraw je pieprzem i czosnkiem. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut na stronę do osiągnięcia złotego koloru panierki.

Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×