PrzepisNieziemski deser czekoladowy. Bez pieczenia i bez żelatyny

Nieziemski deser czekoladowy. Bez pieczenia i bez żelatyny

Deser czekoladowy bez pieczenia - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Zdrowo i smacznie
Deser czekoladowy bez pieczenia - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Zdrowo i smacznie
12.01.2023 15:00

Do kawy, po obiedzie i gdy tylko najdzie nas ochota, słodkości to przysmaki, którymi uwielbiamy się zajadać. Najbardziej lubimy ciasta, ale ich pieczenie najczęściej zajmuje sporo czasu. Dlatego w takich sytuacjach idealne będą szybkie desery. W tym artykule postanowiliśmy zaprezentować przepis na deser czekoladowy bez pieczenia. Zrobisz go w parę chwil i nie ma konieczności używania żelatyny.

Deser czekoladowy bez pieczenia to idealna opcja na wyjątkową słodką przekąskę

Masz ochotę na coś słodkiego? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie przepis, który powinien zachwycić zarówno ciebie, jak i wszystkich członków twojej rodziny i znajomych. To mus czekoladowy, który przygotujesz bez pieczenia i konieczności stosowania żelatyny. Wszystkie produkty z pewnością masz w swojej kuchni, dlatego nie pozostaje ci nic innego, jak rozpocząć eksperymenty z tym słodkim daniem. Największą zaletą, jeśli chodzi o deser czekoladowy bez pieczenia, jest fakt, że zrobisz go w parę chwil. Dlatego koniecznie musisz powtórzyć ten deser w swoim domu.

Mus czekoladowy - Pyszności; Kadr z materiału na kanale YouTube Zdrowo i smacznie
Mus czekoladowy - Pyszności; Kadr z materiału na kanale YouTube Zdrowo i smacznie

Jak przygotować deser czekoladowy bez pieczenia?

Wystarczą dobre chęci, odrobina wolnego czasu i składniki, które posłużą ci do przygotowania tego pysznego deseru. No i przyda się jeszcze dobry humor, bo z nim wszystko wychodzi o wiele lepsze i przyjemniejsze. A reszta zrobi się już sama! Ten deser dosłownie rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • wanilina
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki dla glazury
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Deser czekoladowy bez pieczenia robi się miło, łatwo i przyjemnie. Do sitka, przez które będziemy przesiewać składniki, wsypujemy mąkę, wanilinę, kakao. Przesiewamy wszystkie składniki do miski i dodajemy cukier. Delikatnie mieszamy składniki, przy użyciu drewnianej łopatki. Kolejny krok to dodanie 150 ml mleka i wymieszanie składników przy pomocy trzepaczki. Po chwili możemy dolać jeszcze odrobinę mleka. Gdy uzyskamy gładką masę, to dodajemy proszek do pieczenia i ponownie mieszamy trzepaczką. Teraz, przed nami niezwykle ważny moment.

Przygotowanie deseru czekoladowego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Zdrowo i smacznie
Przygotowanie deseru czekoladowego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Zdrowo i smacznie

Bok  tortownicy ustawiamy na patelni i wylewamy powstałą masę, równo ją rozprowadzając. Ustawiamy patelnię na małym płomieniu i przystępujemy do "podsmażania" naszego musu. Patelnię dobrze jest przykryć pokrywką. Smażymy przez około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto z tortownicy i przy pomocy noża wyrównujemy jego górną część, aby było gładkie. Wkładamy je do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie, do miski wlewamy śmietankę i ją ubijamy z cukrem pudrem i kakao. Wyjmujemy ciasto z lodówki i czas na jego dekorację.

Ponownie używamy boku tortownicy, okładając nim ciasto. Wylewamy masę ze śmietanki i kakao i równo ją rozprowadzamy. Teraz robimy glazurę do ciasta, bez konieczności używania żelatyny. W śmietance 30 proc. rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Gdy czekolada się rozpuści, polewa będzie gotowa. Wyrównujemy boki musu i wylewamy na niego polewę, którą równomiernie rozprowadzamy. Nasz deser jest już gotowy! Smacznego!

Lubisz proste słodkie przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące ciastka z jabłkami z cynamonową posypką:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także