PrzepisBłyskawiczny deser kokosowy w 15 minut. Bez jajek i żelatyny

Błyskawiczny deser kokosowy w 15 minut. Bez jajek i żelatyny

Błyskawiczny deser kokosowy w 15 minut. Bez jajek i żelatyny
Ewa
22.04.2022 17:07, aktualizacja: 16.10.2023 08:49

Deser kokosowy w 15 minut. Przepis na szybki deser bez jajek i żelatyny. Mocno kokosowy, mleczny deser, który przygotujesz w kwadrans. Składniki, przygotowanie. Jak zrobić?

Szybki deser kokosowy bez pieczenia – przepis

Jak zrobić deser kokosowy w krótkim czasie? Desery bez pieczenia to chyba moja ulubiona kategoria słodkości. Są najczęściej bardzo proste w przygotowaniu i nie trzeba obawiać się zakalca, który zrujnować potrafi nawet prosty przepis. Ten deser kokosowy z mleczno-śmietankowym kremem podbije Twoje serce i błyskawicznie zniknie z talerza. Kokos to dla mnie smak rajskich wakacji, który odtworzyliśmy dzisiaj w naszej kuchni.

Zobacz, jak zrobić najlepszy deser bez pieczenia na świecie!

Deser kokosowy w 15 minut – przepis wideo

Składniki do deseru kokosowego:

           
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 60 g masła
  • 200 ml śmietanki 30% - schłodzonej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 60 g orzechów włoskich

Przepis na deser kokosowy krok po kroku

Przygotuj dużą blaszkę o wymiarach mniej więcej 40 × 35 cm. Rozsyp na niej wiórki tak, aby równomiernie przykryły całą powierzchnię, tworząc pyszny biały dywan. Tak przygotowaną blachę odłóż na razie na bok i przejdź do przygotowania masy.

Do garnka o grubszym dnie wlej mleko, wsyp cukier i mąkę i całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Tak przygotowaną mieszankę podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać masę, bo może się przypalić.  Gdy masa będzie już gęsta, dodaj cukier wanilinowy (lub waniliowy), masło i ponownie wymieszaj. Gdy składniki już się połączą – wyłącz ogień.

Masa budyniowa z kokosem do szybkiego deseru

Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę z rozsypanymi wiórkami kokosowymi. Postaraj się to zrobić równomiernie, żeby budyń wszędzie był mniej więcej tej samej grubości. Całość wygładź przy pomocy łopatki kuchennej i odstaw do schłodzenia na 3-4 godziny.

W międzyczasie ubij śmietankę 30% z 2 łyżkami cukru na puszystą bitą śmietanę. Zamiast zwykłego cukru możesz dodać cukier puder – jeszcze łatwiej rozpuści się w bitej śmietanie. Wyłóż masę na schłodzony spód z kokosów i budyniu i rozprowadź przy pomocy kuchennej łyżki lub szpatułki.

Przygotowaną masę pokrój na mniejsze kawałki (ok. 12 sztuk).

Dekoracja i serwowanie deseru kokosowego

Posiekaj orzechy włoskie na małe kawałki i udekoruj nimi nasz pyszny deser kokosowy bez pieczenia. Możesz użyć tutaj również orzechów laskowych. Kawałki deseru kokosowego delikatnie zroluj i obtocz w pozostałym na spodzie kokosie.

Obraz

Słodkie roladki udekoruj dodatkowo kawałkiem orzecha włoskiego i gotowe! Smacznego :)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także