Desery z grilla

Grill to sprzęt, który pozwala na przygotowanie wielu potraw wyróżniających się nietuzinkowym smakiem oraz aromatem. Choć wielu z nas nie jest tego świadomych, na grillu przyrządzimy także doskonałe desery, takie jak w prawdziwej restauracji. Jak to jest możliwe? Wystarczy, że skorzystamy z odpowiedniego sprzętu.

Jak przyrządzić deser z grilla?

Przygotowanie deseru z grilla wymaga użycia odpowiedniego rusztu. Takiego deseru nie przyrządzimy na ruszcie klasycznym. Na szczęście producenci grilli przygotowali odpowiednie rozwiązania. Przykładowo marka Weber w niektórych modelach grilli oferuje dwuczęściowy ruszt Gourmet BBQ System (w skrócie GBS), w którym środkowa część jest wymienna i można w niej umieścić jeden z wielu wkładów pozwalających na przygotowanie określonych potraw. Takim wkładem, na którym przyrządzimy doskonałe desery, będzie kordierytowy kamień do pizzy lub wkład do gofrów i kanapek. Jeśli chodzi zaś o grille, Weber w system GBS wyposażył część grilli węglowych (jak Performer Deluxe GBS) oraz gazowych (których przedstawicielem jest inteligentny grill Spirit EPX-315 GBS). Co niezwykle ważne, wszystkie z wkładów GBS zostały wykonane z najwyższej jakości materiałów. Dzięki temu nie musimy się martwić o ich wytrzymałość na działanie wysokich temperatur. Nawet przy intensywnym użytkowaniu zachowują one swoje właściwości i doskonały wygląd przez wiele miesięcy.

Desery z grilla – przykłady

Dzięki wymiennym wkładom do grilla możliwości grillowania są niemal nieograniczone. Na grillu z systemem GBS przy wykorzystaniu kamienia do pizzy przyrządzimy na przykład pyszne ciasto czekoladowe. Do przygotowania tego deseru niezbędne będzie około 350 g masła, 5 tabliczek gorzkiej czekolady (ok. 500 g), 500 g cukru, 180 g mąki tortowej oraz 6 jaj o rozmiarze L. Masło i pokruszoną na mniejsze kostki czekoladę roztapiamy w rondelku, na małym ogniu, dokładnie ze sobą mieszając. W międzyczasie w osobnej misce mieszamy ze sobą jaja, cukier oraz mąkę. Po uzyskaniu gładkości do masy dodajemy czekoladę z masłem. Gdy wszystkie składniki zostaną ze sobą dokładnie połączone, wlewamy masę czekoladową do małej formy i umieszczamy na kamieniu do pizzy. Takie ciasto, w zależności od naszych upodobań, możemy także przelać bezpośrednio na kamień, formując z niego małe placki. Nietuzinkowa forma takiego ciasta będzie z pewnością zaskoczeniem dla naszych gości. Czekoladowe ciasto lub ciastka możemy udekorować przy wykorzystaniu ulubionych owoców.

Jak przygotujemy z kolei pyszne gofry z grilla? Potrzebne będzie w takim wypadku ok. 200 g mąki pszennej, 450 ml śmietany, 450 ml mleka, 50 g masła, 5 jaj wielkości L, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i ½ łyżeczki amoniaku do ciast.  Masło topimy na wolnym ogniu, a w międzyczasie w osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz amoniakiem do ciast. Następnie do tej samej miski dodajemy jaja, śmietanę i mleko. Po wymieszaniu dodajemy do całości lekko przestudzone masło. Tak przygotowane ciasto nakładamy do wkładu do gofrów i kanapek i opiekamy z każdej strony przez około 6 minut, przy średniej temperaturze pieczenia. Gofry podajemy posypane cukrem pudrem lub też z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

Korzystając z nowoczesnych grilli, takich jak te od Webera z systemem GBS, oraz używając sprawdzonych przepisów, możemy stworzyć unikalne desery. Dzięki temu zaskoczymy naszych gości, sprawiając, że będą wspominać grillową ucztę przez wiele miesięcy.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×