Kategorie Inspiracje

Sprawdzony przepis na perfekcyjnego devolaya Magdy Gessler. Niebo w gębie!

Zrobienie perfekcyjnego kotleta to jeden z testów, które musi przejść każdy kucharz. Magda Gessler surowo ocenia umiejętności, ale podzieliła się również swoim sprawdzonym patentem na idealnego devolaya.

Sprawdzony przepis na perfekcyjnego devolaya Magdy Gessler. Niebo w gębie!
garnkiipatelnie

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 80 g dobrego masła
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • olej do smażenia
Sprawdzony przepis na perfekcyjnego devolaya Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Freepik

Przygotowanie:

  1. Zimne masło rozetrzyj z odrobiną soli i uformuj wałeczki, które długością będą pasowały do piersi z kurczaka. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki
  2. Pierś z kurczaka dobrze rozbij tłuczkiem. Z każdej strony posyp solą i pieprzem.
  3. Ułóż na środku roladki z masła i zawiń.
  4. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Najważniejsze jest odpowiednie smażenie. Zrób to w głębokim, rozgrzanym tłuszczu i dodawaj je małymi partiami, żeby nie obniżyć temperatury oleju. To właśnie dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a wnętrze miękkie i delikatne.
  6. Smaż je przez ok. 10 minut, aż staną się złote.

Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami, frytkami lub puree. Fantastyczny obiad gotowy!

Sprawdzony przepis na perfekcyjnego devolaya Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Freepik
328092