Porady6 najczęstszych powodów, przez które Twój piekarnik przypala jedzenie. Te błędy można naprawić

6 najczęstszych powodów, przez które Twój piekarnik przypala jedzenie. Te błędy można naprawić

6 najczęstszych powodów, przez które Twój piekarnik przypala jedzenie. Te błędy można naprawić
Ewa
13.04.2021 13:22, aktualizacja: 09.10.2023 14:57

Twoje potrawy wychodzą z Twojego piekarnika przypalone? Oszczędź sobie nerwów i zobacz, dlaczego może się tak dziać.

#1 Blacha znajduje się w nieodpowiednim miejscu

Odpowiednie piętro to podstawa. Jedną z przyczyn może być to, że umieszczasz blaszkę za nisko lub za wysoko, przez co nieodpowiednio jest wyeksponowane na źródło ciepła. Rozwiązanie? Oczywiście leży po środku- dosłownie i w przenośni. Najbardziej równomierna temperatura panuje na środku piekarnika.

Górne grzanie wykorzystaj do karmelizowania, dolną do szybszego nagrzania urządzenia.

Obraz

#2 Na oko to nie jednostka

Zanim nastawisz temperaturę- sprawdź, jaka powinna być i czy na pewno taka jest ustawiona na pokrętle.

#3 Nieodpowiedni program

Im nowszy piekarnik, tym więcej ma funkcji. Można się w tym naprawdę pogubić. Na szczęście jest taka sprytna rzecz, jak instrukcja obsługi. Jej przeczytanie nie zajmie dużo, a może uratować niejeden obiad.

#4 Za małe nagrzewanie

Piekarnik musi się równomiernie rozgrzać, w szczególności ten gazowy. Jeśli Twoje potrawy przypalone są od dołu- to oznaka, że wstawiłeś je za szybko.

#5 Uszkodzony termostat

Czasami za bardzo ufamy piekarnikowi. Temperatura jest ok, czas pieczenia również, wysokość się zgadza, a dalej nie działa jak powinno? Przyczyną może być uszkodzony termostat. Do sprawdzenia jego działania potrzebny będzie termometr piekarniczy. Jeśli termostat nie wyłącza grzałki po osiągnięciu wymaganej temperatury, jego wymiana jest konieczna.

#6 Uszkodzona grzałka

Twoja potrawa przypala się z jednej strony? Problem może tkwić w uszkodzonej grzałce. Jeśli zauważysz, że grzałka pokryta jest ciemnym nalotem- wymień ją jak najszybciej. To oznaka tego, że nie nagrzewa się równomiernie i w konsekwencji przypala część potrawy.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także