PoradyDlaczego warto dodać białko jajka do rosołu? Babciny sposób działa do dziś

Dlaczego warto dodać białko jajka do rosołu? Babciny sposób działa do dziś

Dlaczego warto dodać białko jajka do rosołu? Babciny sposób działa do dziś
Paulina
16.06.2022 11:58

Rosół pojawia się naszych stołach regularnie. Choć mamy na niego różne sposoby, szukamy idealnego rozwiązania, by smakiem zachwycił wszystkich podczas niedzielnego obiadu. Babcie miały na to swój sposób. Dziś wyjaśniamy, dlaczego warto dodać białko jajka do rosołu?

Przygotowanie idealnego, klarownego rosołu może być trudne dla początkujących kucharzy. Często pojawia się problem z nadmiarem szumowin i dużą ilością tłuszczu na powierzchni. Jak tego uniknąć? Tu na ratunek przychodzi dodanie białka jaja kurzego - w kilka sekund pozbędziesz się nadmiaru substancji, które psują smak twojego dania. W końcu rosół to nie tylko samodzielny wywar, ale i baza do wielu innych klasycznych przepisów.

Dlaczego warto dodać białko jajka do rosołu?

Wkładamy do garnka kurczaka i przyprawy, i stopniowo podnosimy temperaturę. Właśnie wtedy białko się ścina i powstaje biała lub szara piana — to są właśnie szumowiny, które za pomocą łyżki cedzakowej należy ściągnąć. Natomiast możemy użyć do tego białka jaja kurzego by zrobić to bardzo precyzyjnie. Dodanie go do gotującego się rosołu usunie szumowiny podczas ścinania się. Po kilku minutach wystarczy zebrać sitkiem białko z powierzchni płynu, który pod spodem będzie klarowny.

Photo by Natural Chef Carolyn Nicholas on Unsplash
Photo by Natural Chef Carolyn Nicholas on Unsplash

Usuniecie nadmiar tłuszczu z rosołu

Niewielka ilość tłuszczu na powierzchni rosołu często świadczy o jego wyśmienitym smaku. Jeśli jednak gotujesz rosół na mięsie tłustszym, a jego powierzchnię przykrywa grubsza warstwa tłuszczu, pojawia się problem, jak taki rosół oczyścić. Należy wyjąć z zupy mięso i warzywa, dodać białko i podgotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. W tym czasie białko się zetnie, pochłaniając cały tłuszcz. Wszelkie zanieczyszczenia opadną na dno. 

Obraz

Ile czasu gotować rosół?

Jak długo gotować rosół? Ekspresowy rosół z drobno posiekanymi warzywami i niewielkimi kawałkami mięsa to chwila pracy. Godzina i gotowe. Znajdziecie też osoby, które uważają, że rosół powinien się gotować całą noc. Niektórzy zostawiają go na malutkim ogniu, na pewno wyjdzie bardzo aromatyczny, ale ta technika może być trochę niebezpieczna. Gotowanie powinno trwać przynajmniej 3 – 4 godziny, cały czas na małym płomieniu. Dzięki temu zupa uzyskuje smak, aromat oraz jest klarowna.

Jeśli rozbudziliśmy w Tobie chęć na pożywną zupę, zachęcamy do zapoznania się z przepisem na zupę krem z naszego kanału YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także