Dlaczego warto dodać cukier do cebuli? Wystarczy szczypta dodana na patelni

Cebula, produkt, który gości w polskiej kuchni od lat. Jak sprawić by była aromatyczna, delikatna i rozpływająca się w ustach? Najlepiej poddać ją procesowi karmelizacji. Takie karmelizowane warzywo można dodać do wielu dań i nadać im wyrazu oraz pysznego smaku. Jak przyrządzać ją perfekcyjnie? Dlaczego warto dodać cukier do cebuli? Przekonajmy się!
Dlaczego warto dodać cukier do cebuli?
Pierwsza wskazówka to wybór odpowiednia produktu i dodatków. Najlepiej by cebula była świeża i twarda. Zaczynamy od obrania i pokrojenia jej w grube piórka. Szykujemy tłuszcz do smażenia, najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, ponieważ jest neutralny w smaku. Jeśli chcemy wydobyć z cebuli jak najwięcej smaku, warto przygotować cukier trzcinowy, ale sprawdzi się tez biały. To on podbije cały smak tego dodatku do potraw. Oto lista składników na przygotowanie idealnej karmelizowanej cebulki.
- 20 g oleju
- 250 g cebuli
- ½ łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżki czerwonego octu winnego
- 10 g cukru trzcinowego
- sól i świeżo zmielony pieprz

Dlaczego warto dodać cukier do cebuli? – Pyszności
Przepis na karmelizowaną cebulę
Dobrze pokrojoną cebulę posypujemy szczyptą soli i umieszczamy na rozgrzanym oleju. Na średnim ogniu smażymy cebulę, aż zmięknie. Ile dokładnie trzymać ją na patelni? Tutaj kwestia jest dyskusyjna, ale najlepiej smażyć na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, tak by zmieniła kolor. W międzyczasie przyprawić ją pieprzem, octem winnym i balsamicznym. Zmniejszamy ogień i smażymy ją jeszcze przez 5-10 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.
Dodajemy cukier i smażymy ją dalej przez 3 minuty. Karmelizacja trwa od 20 do nawet 45 minut, w zależności jak bardzo karmelizowaną cebulę chcemy uzyskać. Wiele osób uważa, że do przygotowania karmelizowanej cebuli wystarczy dodać tylko cukier, nawet pomijając sól. Jest w tym wiele racji, przecież cały proces karmelizacji polega właśnie na karmelizacji naturalnych cukrów zawartych w cebuli. Dodany cukier sprawi, że cebula zmienia znacznie swój kolor, kształt, a przede wszystkim smak.

Dlaczego warto dodać cukier do cebuli? – Pyszności
Do czego dodać karmelizowaną cebule?
Karmelizowana cebula jest wyśmienita jako dodatek do mięs, serów. Pasuje do pieczeni z mięsa wołowego. Możemy też zrobić z nią szybki sos do mięs. Karmelizowaną cebulą można wzbogacić pierogi z ziemniakami i serem. Niektórzy lubią dodawać ją do kanapek jako dodatek na ulubione wędliny.
Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z karmelizowanym jabłkiem dostępny na naszym kanale YouTube:
Komentarze