PrzepisO tym składniku placków ziemniaczanych większość z nas zapomina. A to on nadaje idealnego aromatu

O tym składniku placków ziemniaczanych większość z nas zapomina. A to on nadaje idealnego aromatu

Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek?- Pyszności/ źródło: Canva
Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek?- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa
08.12.2022 10:02

Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek? Wiele osób o nim zapomina, a to właśnie ten dodatek nadaje im wyjątkowy aromat.

Placki ziemniaczane to jedna z tradycyjnych potraw, która często gości na naszych stołach. Są proste, tanie i pyszne, a podawać można je na wiele różnych sposób. Jedni stawiają na mięsny gulasz, inni wolą wersję ze śmietaną i cukrem, niektórzy z kolei łączą je z sosem pomidorowym. Jest jednak jeden składnik, który wielu z nas pomija podczas przygotowania.

Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek?

Tarte ziemniaki, jajko, cebulka, trochę soli, pieprzu- na tym najczęściej poprzestajemy. Warto jednak dodać do środka jeszcze ząbek czosnku. Świetnie podkręca smak i nadaje plackom wyjątkowy aromat. Tak przygotowane placki będą komponowały się z twarożkiem z przyprawami lub kwaśną śmietaną. Chętnie sięgają po nie nie tylko dorośli, ale również dzieci. Masę z tartych ziemniaków warto dorzucić jeszcze odrobinę majeranku lub tymianku. Dzięki temu będą smakowały jeszcze lepiej. Czasami nawet drobne rzeczy potrafią odmienić danie.

Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek- Pyszności źródło Canva
Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek- Pyszności źródło Canva

Placki ziemniaczane z czosnkiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • pół główki obranego czosnku
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody z ziemniaczanej masy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i starte na drobnych oczkach cebule. Oczywiście, ilość czosnku możesz zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od Twoich preferencji. Wsyp mąkę i dopraw całość solą oraz majerankiem i dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje masy, lekko ją spłaszczając. Po 2-3 minutach przewracaj placki na drugą stronę. Zrób to wtedy, kiedy się apetycznie zarumienią. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaj z ulubionymi dodatkami: kwaśną śmietaną, cukrem lub twarożkiem.

Smacznego!

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także