Ludzie mielą skorupki jajek i dodają do kawy. Powody sprawią, że zastanowisz się 2 razy przed ich wyrzuceniem

Skorupki jajek- Pyszności

Skorupki jajek- Pyszności

Skorupki jajek można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Okazuje się, że wyrzucenie ich do kosza to błąd. Zamiast tego możesz dodać je do porannej kawy- nabierze dzięki temu niesamowitych właściwości.

Jajka przygotować można na wiele różnych sposobów: na miękko, twardo, omlety, jajecznice, babeczki… przepisów jest naprawdę sporo. Okazuje się jednak, że nie tylko białka i żółtka możesz wykorzystać w swojej kuchni. Następnym razem odłóż skorupki i wykorzystaj je jako dodatek do kawy. Brzmi dziwnie? Efekt naprawdę Cię zaskoczy.

Do czego wykorzystać skorupki jajek?

Pozostałości po jajecznicy lub pieczeniu pysznej bezy można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Sekretem jest ich drobne zmielenie lub pokruszenie. Wiele osób traktuje je jako dodatek do nawozu, który ma użyźnić glebę. Dzięki wrzuceniu ich do kielicha blendera możemy dobrze naostrzyć noże. Okazuje się też, że wiele osób wsypuje je do kawy. Ten prosty dodatek poprawia walory smakowe i potrafi uratować nawet niesmaczny napój. Jak to możliwe?

Skorupki jajek- Pyszności/ Canva

Skorupki jajek- Pyszności/ Canva

Sposób na kwaśną kawę

Ziarna kawy pełne są smaków i aromatów, które najczęściej zależą od sposobu ich palenia. Niekiedy trafić można na kwaśną kawę, której picie jest prawdziwym wyzwaniem i w pewien sposób odbiera przyjemność. Wszystkiemu winne są kwasy garbnikowe. Przez wysoką temperaturę parzenia uwalniają się one do kawowego naparu i nadają mu kwaśno-gorzki posmak. Zbyt wysoka temperatura parzenia i twarda woda sprzyjają tej reakcji.

Jest jednak sposób na to, by uzyskać delikatną kawę, przypominającą w smaku pyszny napój z dobrej, włoskiej kawiarni. Sekret tkwi w skorupach jajka. Zmiel umyte skorupki na drobny proszek i dodaj do filtra z kawą.

Skorupki jajek- Pyszności

Skorupki jajek- Pyszności/ coffeedetective.com

Skorupki jajek uratują słabą kawę

Żeby zrozumieć, jak to możliwe- trzeba cofnąć się trochę do szkoły i do lekcji chemii. Skorupki składają się z węglanu wapnia- soli kwasu węglowego i wapnia. Ma on odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje kwasy garbnikowe. Tym samym kwaśny smak znika i ustępuje miejsca delikatniejszemu aromatowi świeżo parzonej kawy. Dzieje się to bez utraty pobudzających właściwości kawy i bez dodatkowego wpływu na smak. Pamiętaj jednak, żeby skorupki dokładnie wyczyścić, nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Najlepiej jest dodatkowo je sparzyć przed dokładnym zmieleniem.

Jeśli masz ochotę na kawowe smaki- spróbuj pysznego ciasta z biszkoptami


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×