PrzepisZupełnie jej nie doceniamy, a jest pyszna i tania. Makrelę powinniśmy jeść dużo częściej

Zupełnie jej nie doceniamy, a jest pyszna i tania. Makrelę powinniśmy jeść dużo częściej

Zupełnie jej nie doceniamy, a jest pyszna i tania. Makrelę powinniśmy jeść dużo częściej
Paulina
18.07.2022 09:23

Spożycie ryb to bardzo istotna kwestia temat. Są one cennym źródłem wielu substancji odżywczych. Stanowią cenne źródło białka oraz kwasów omega-3, które są często niedoborowe w naszej diecie.

Korzyści z ich spożycia są większe niż potencjalne zagrożenia zdrowotne i to jest fakt. Dlatego włączenie do diety makreli i skorzystania z naszego przepisu na pastę z tej pysznej ryby, może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych.

Makrela w zbilansowanej diecie

Ryby w tym makrela, są bogate w pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-3) oraz wiele cennych składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fluor, jod, selen i witamin A i D. Wielu z nas eliminuje ryby i nie zjada ich odpowiedniej ilości w ciągu tygodnia. Wszystkie składniki ryb pozytywnie wpływają na szereg przemian metabolicznych i tym samym na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Zobaczmy jak wielu polaków, chorują na choroby układu krążenia.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 pochodzące z ryb posiadają wiele korzyści prozdrowotnych. Jedną z nich jest zmniejszenie ryzyka zgonów. Kwasy omega-3 usprawniają także pracę naszego mózgu. Na pewno wielu z nas chce zachować pamięć jak najdłużej, wiec warto włączyć ryby do swojej diety.

Obraz

Wędzona makrela - jak ją przyrządzić?

Składniki na pastę kanapkową z makreli:

  • 3 ogórki kiszone
  • 3 kromki żytniego chleba na zakwasie
  • 1 sztuka wędzonej makrela
  • 1 łyżka serka naturalnego
  • 2 łyżki kiełków
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1/2 łyżki oliwki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania pasty z makreli:

Usuwamy ości z makreli. Połowę ogórków trzemy na tarce, siekamy koperek. Łączymy tarte ogórki z kawałkami makreli, koperkiem, serkiem, solą i pieprzem. Gotową pastę podajemy z pieczywem, plasterkami pozostałych ogórków i kiełkami.

Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

Jak często jeść ryby?

Ryby najlepiej, jeśli jedlibyśmy min. 2 razy w tygodniu ok. 100- 150 g na porcje. Tak rekomendują specjaliści z Instytutu Żywienia i Żywności. Sięgajmy częściej po ryby świeże, od sprawdzonego dostawcy.Przygotowujmy je w domu, piekąc lub gotując i tworząc z ich udziałem przepyszne dania.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pieczonego karpia

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także