Zanim zaczniesz je smażyć albo gotować – zanurz kurki w mleku. Irytujący problem po prostu zniknie

Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com

Kurki to wyjątkowo aromatyczne grzyby, które zbieramy latem oraz jesienią. Wspaniale sprawdzą się jako składnik sosu, czy dodatek do dań mięsnych. Okazuje się, że przed użyciem kurek, warto moczyć je w mleku. Dlaczego? Poniżej odpowiadamy na to pytanie.

Wyjątkowe żółte grzyby

kurki

Dlaczego warto moczyć kurki w mleku?- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również wyglądem. Grzyby te odznaczają się pięknym, żółtym kolorem oraz oryginalnym kształtem trąbki. Poza tym, sezon na nie zaczyna się już latem. Zazwyczaj trwa aż do października. W związku z tym mamy sporo czasu, aby wybrać się do lasu po te pyszne grzyby.

Dlaczego warto moczyć kurki w mleku?

Czy warto moczyć kurki w mleku?

Kurki w mleku – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niekiedy kurki wyróżniają się gorzkim smakiem. Dotyczy to najczęściej grzybów, które zbieraliśmy w czasie suszy oraz upałów. Poza tym taka sytuacja może mieć miejsce w przypadku użycia długo przechowywanych, mrożonych kurek. 

Aby złagodzić gorzki smak grzybów, warto przed ich obróbką termiczną, moczyć je w mleku. W związku z tym wrzuć kurki do miski, a następnie zalej je mlekiem. Całość odstaw na około 1,5 – 2 godziny.

Jeśli nie masz mleka, równie dobrze sprawdzi się tutaj zimna woda. Jest jeszcze jeden sposób, który pomoże ci złagodzić gorzki smak kurek. Okazuje się, że niektórzy gotują grzyby w wodzie z dodatkiem cukru. 

Jak prawidłowo przechowywać kurki?

Dlaczego warto moczyć kurki w mleku?

Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? – Pyszności; Foto: Canva.com

Kurki najlepiej smakują, gdy są świeże. W związku z tym warto ich użyć od razu po zebraniu. Risotto, tarta, czy jajecznica z kurkami – pomysłów na pyszne danie z tymi grzybami jest wiele.

Jeśli chcemy możemy je również zamrozić. Jednak przed zamrożeniem, polecamy poddać grzyby blanszowaniu. Następnie pakujemy je w szczelne, przeznaczone do mrożenia opakowania np. woreczki na mrożonki.

Pamiętajmy, aby pakowane grzyby nie były mokre. W przeciwnym razie jest duża szansa na to, że się posklejają. Kurki przechowujemy w zamrażalniku najlepiej maksymalnie 3 miesięce. Zbyt długo przechowywane stracą na smaku, a co za tym idzie będziemy musieli moczyć kurki w mleku.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować leniwe gołąbki z przepysznym sosem krok po kroku. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×