PrzepisDlaczego warto ugotować kalafior w mleku? Efekt jest wprost niewiarygodny

Dlaczego warto ugotować kalafior w mleku? Efekt jest wprost niewiarygodny

Dlaczego warto ugotować kalafior w mleku? Efekt jest wprost niewiarygodny
Paulina
26.07.2022 18:09, aktualizacja: 13.10.2023 10:36

Na pewno jest wśród nas wielu fanów kalafiora. Jest niezwykle zdrowym warzywem, które zawiera wiele substancji odżywczych. W swoim składzie zawiera również unikalne związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, wiec warto mieć na sposób, by kalafior smakował. Jednym z tych sposobów jest dodanie mleka.

Gotowanie kalafiora w mleku

Latem to warzywo jest dostępne niemal wszędzie, dlatego nie zwlekaj. Skuś się na cudowną warzywną ucztę z jego towarzystwem na talerzu. Przygotuj garnek, wodę i mleko. Do garnka wlej wodę i  mleko w proporcjach 1:1. Mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru.

Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Do przygotowania kalafiora w mleku potrzebujesz:

       
  • kalafior- 1 główka
  • mleko- 0,5 litra
  • woda- 0,5 litra
  • cukier- 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem w równych proporcjach czyli pół na pół z dodatkiem 1 łyżki cukru. Gdy zawartość zacznie wrzeć, dodajemy do niej około 1 łyżkę soli. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ważne jest to, ile gotujemy kalafior. Optymalny czas to około 10-12 minut, nie wyjdzie wtedy rozgotowany, ani za twardy. Ugotowany dobrze kalafior powinien być delikatnie twardy oraz zachować swój pierwotny kształt. Wyjmij warzywo z garnka, odsącz i podaj np. z ze złoconą na maśle bułką tartą.

Obraz

Jaki kalafior wybrać?

Warto wiedzieć, że kupując kalafiora, należy zwrócić uwagę na jego główkę. Powinna być przede wszystkim jasna i mieć jednolity kolor. Istotne są również liście! Powinny być one zielone i sprężyste. Ponieważ możemy je również wykorzystać w naszej kuchni. Kalafior kryje wyjątkowe właściwości zdrowotne nie tylko w swojej róży. Okazuje się, że jego liście są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy A i C. Dodatkowo są bogate w takie składniki mineralne jak wapń, potas, czy selen. Zawarty w nich błonnik, pobudza perystaltykę jelit. W konsekwencji skutecznie zapobiega zaparciom. Z liści można przygotować naprawdę pyszne dania. Możemy przygotować gołąbki w liściach kalafiora lub wrzucić je do zupy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także