PrzepisDo kiszenia ogórków lepiej użyć świeży czy suszony koper? Wielu tradycjonalistów będzie zachwyconych

Do kiszenia ogórków lepiej użyć świeży czy suszony koper? Wielu tradycjonalistów będzie zachwyconych

Do kiszenia ogórków lepiej użyć świeży czy suszony koper? Wielu tradycjonalistów będzie zachwyconych
Paulina
20.08.2022 12:06

Sezon na kiszenie ogórków rozpoczęty. Każda gospodyni na swoje sposoby na ten specjały. Lista składników raczej nie podlega dyskusji, chociaż zdarzają się małe wyjątki na przykład w przypadku kopru. Lepiej wykorzystać koper świeży czy suszony?

Pomimo burzliwych dyskusji w internecie to świeży koper jest najlepszym wyborem do ogórków, to on odpowiada za nadanie smaku tym kiszonym warzywom. Masa przypraw nie powinna przekraczać 3 procent masy ogórków. W końcu kisimy ogórki! Zdecydowanie lepszym wyborem są świeże przyprawy.Jeśli dodamy suszone, niestety, ale może to sprawić, że nasze ogórki będą gorzkie.

Obraz

Nie tylko koper! Inne przyprawy też się liczą

Oprócz kopru mamy też inne składniki, które, są kluczowe by, kiszonki wyszły idealne. Co jest potrzebne do kiszenia ogórków? Na pewno przyda się nam chrzan, czosnek i liście wiśnie. Wszystkie te składniki sprawią, że ogórki wyjdą twarde i chrupiące, a zarazem bardzo aromatyczne. Oto nasze ulubione połączenie tych składników i sprawdzony przepis na ogórki.

Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na ogórki kiszone:

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązek kopru
  • liście wiśni

Sposób przygotowania ogórków:

Umyj wszystkie ogórki. Zamocz je w zimnej wodzie i zostaw tak na kilka godzin. Pomocna będzie duża miska. Zagotuj w dużym garnku około 2 litry wody z solą i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj 3 słoiki o pojemności około 1 litra. Na początku na dnie umieść liście wiśni, następnie włóż kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru.

Umieść ogórki w słoikach, starając się zrobić to tak, by zostało niewiele wolnego miejsca. Dobrze wybierać do kieszenie małe okazy, wtedy łatwo możemy je ułożyć. Zalej je ciepłą, ale nie wrzącą zalewą, tak aby ogórki nie wystawały. Zakręć, a następnie zostaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem. Gotowe kiszonki odstaw w suche, ciemne i chłodne miejsce. Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.

Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?- Pyszności
Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?- Pyszności

Do czego wykorzystać ogórki?

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Latem w naszym kraju możemy dostać ogórki na wyciągnięcie ręki, są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.

Oto nasz sposób na mizerię na 5 sposobów:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także