PoradyDodaj jeden składnik do wody. Usuniesz chemię z warzyw i owoców

Dodaj jeden składnik do wody. Usuniesz chemię z warzyw i owoców

Mycie warzyw a toksyny- Pyszności; foto: Canva
Mycie warzyw a toksyny- Pyszności; foto: Canva
11.04.2023 10:54

Odpowiednie mycie warzyw pozwoli ci usunąć z nich pozostałości po pestycydach. Tak, to możliwe — trzeba jednak wiedzieć, jak się do tego zabrać. Cała tajemnica polega na jednym składniku, dzięki któremu woda nabierze silnych właściwości czyszczących, zdolnych poradzić sobie nawet z zatwardziałą chemią.

Environmental Working Group to stowarzyszenie aktywistów, którzy dokonują dokładnych badań na temat obecności szkodliwych chemikaliów w pożywieniu. Publikowana przez nich co roku lista najbardziej zanieczyszczonych (tzw. dirty dozen) warzyw i owoców potrafi nieźle wstrząsnąć tymi, którzy do tej pory uważali na przykład, że szpinak i jarmuż to samo zdrowie. 

Mycie warzyw a toksyny - Pyszności; foto: Canva
Mycie warzyw a toksyny - Pyszności; foto: Canva

Wśród najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów są też, według EWG, truskawki, brzoskwinie czy gruszki. Chociaż zestawienie przedstawia więcej owoców niż warzyw, to te drugie również nie są wolne od toksyn. Pytanie brzmi: czy jedynym sposobem na to, by nie spożywać chemii, jest unikanie ich kupowania? Niekoniecznie: jest jeszcze sposób na odpowiednie mycie warzyw, dzięki któremu pozbędziesz się nie tylko szkodliwych pestycydów, ale również potencjalnych bakterii.

Mycie warzyw — jak to zrobić?

Chociaż sposób na silne i skuteczne mycie warzyw przy użyciu octu i sody oczyszczonej nie jest niczym nowym, to bardzo często zdarza nam się o tej metodzie zapominać. Lista EWG przypomniała nam jednak, że powinniśmy. Zwłaszcza że zajmie nam to tylko kilka minut, a składniki kupisz za grosze. Jak to zrobić?

Mycie warzyw a toksyny - Pyszności; foto: Canva
Mycie warzyw a toksyny - Pyszności; foto: Canva

Najpierw rozrób mieszankę kwaśną, stosując się do proporcji: pół litra octu na litr wody. W tak przygotowanym płynie zamocz owoce i warzywa i trzymaj je tam przez około 3-5 minut. W tym czasie przyrządź drugą mieszankę, tym razem zasadową. Na litr wody przeznacz do tego łyżeczkę sody oczyszczonej. Po wyjęciu warzyw z wody z octem opłucz je w zasadowej mieszance — rób to przez 2 minuty. Ostatni etap to mycie warzyw i owoców pod strumieniem bieżącej wody.

Po tym zabiegu twoje warzywa i owoce na sto procent nie zawierają już żadnych pozostałości po pestycydach. Możesz wcinać je do woli i bez żadnych obaw dać je swoim pociechom!

Zobacz też ten film z naszego kanału na YouTube z przepisem na tort w kształcie róży.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także