5 dodatków, które urozmaicą buraczki z patelni. Najlepszy dodatek do obiadu.

Buraczki z patelni idealnie współgrają z daniem obiadowym. Poznaj pięć dodatków, które wzbogacą smak tych pysznych warzyw!

Burak – zdrowie na talerzu

pixabay.com

Buraki spożywamy najczęściej na obiad. Te wyjątkowe warzywa nie tylko są dobre w smaku, ale również bardzo zdrowe. Zawierają one duże ilości witaminy z grupy B. W związku z tym, jedząc buraki, dbamy o swój układ krwionośny oraz funkcjonowanie naszego mózgu.

Buraczki z patelni – co do nich pasuje?

Popularne buraczki z patelni możemy urozmaicić w prosty sposób, dodając kilka znanych składników!

  • Jabłko

buraczki z patelni - dodaj jabłka

Buraczki z jabłkiem to wyśmienite połączenie. Jabłko nada potrawie lekko kwaśny smak. Jedyne, co musisz zrobić, to dodać starte jabłko podczas smażenia buraczków. Tak przygotowana surówka idealnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych.

  • Tymianek

pixabay.com

Tymianek nada naszym buraczkom ziołowego aromatu. Należy pamiętać, aby dodać go pod koniec smażenia warzyw. Buraczki z tymiankiem stanowią świetne nadzienie do słonej tarty.

Przygotowane w ten sposób buraczki można posypać serem kozim i spożywać jako pyszną przystawkę.

  • Cebula i czosnek

buraczki z patelni - dodaj żółtą cebulę

Cebula i czosnek rewelacyjnie wzmocnią smak smażonych buraczków.

Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałeczki. Na początku smaż cebulę, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj do niej czosnek. Składniki smaż razem około 2 minuty. Po tym czasie dodaj buraczki i kontynuuj smażenie jeszcze kilka minut.

Tak przygotowane buraczki polecamy skropić sokiem z cytryny, bądź octem jabłkowym. 

  • Miód

buraczki z patelni - dodaj miód

Buraczki z dodatkiem miodu to idealna wersja dla każdego fana słodko – słonych potraw. Ażeby przygotować buraczki w tej postaci, należy pod koniec smażenia tych pysznych warzyw, dodać około dwie łyżki miodu.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak naszych buraczków, możesz wraz z miodem dodać odrobinę octu jabłkowego.

  • Śmietana

pixabay.com

Dodatek śmietany sprawi, że nasze buraczki będą niesamowicie delikatne w smaku i konsystencji.

Pod koniec smażenia buraczków dodajemy niewielką ilość śmietany. Patelnię zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane buraczki możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.

Buraczki z patelni to pyszny dodatek do dań obiadowych, które od teraz możesz bardzo łatwo uatrakcyjnić!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×