Tatar – jakie są najlepsze dodatki do kultowego, polskiego dania?

Jakie dodatki do tatara? Z czym podawać tatar, żeby był dobry? Wyjaśniamy, czym jest tatar i jak powinno się go serwować.

Tatar to jeden z klasyków polskiej kuchni. Można podawać go na wiele sposobów i urozmaicać różnymi dodatkami. Mamy dla Ciebie kilka propozycji na dodatki do tatara, którym zaskoczysz swoich gości.

Co to Tatar? Skąd się wziął?

Co to tatar? Wbrew pozorom tatar swoimi korzeniami nie sięga Polski, bo znany jest na całym świecie. W zależności od kraju, przyrządza się ją nieco inaczej. We Francji na przykład tatar jest mielony i doprawiany ostrymi sosami i często serwowany z ziemniakami. W Belgii nazywana jest fillet americanne, a w Danii tatarmad.

Z czego jest tatar? Jakie mięso nadaje się na tatara? Mówi się, że pierwotnie przygotowany był z koniny, jednak nie jest to oficjalnie potwierdzona wersja. Miała ona bazować na historii, jak to Polacy zainspirowali się tatarskimi wojownikami, którzy mieli w zwyczaju przetrzymywanie pod siodłem kawałków surowego mięsa, spożywanego później po wielodniowym „rozbiciu”.

Dziś befsztyk tatarski bardzo często gości na naszych stołach. Pojawia się w roli przystawki lub kolacji, a amatorów surowego mięsa zdecydowanie nie brakuje.

tatar dodatki

Jakie mięso nadaje się na tatara?

Oczywiście, bazą tatara jest wołowina. Sprawdzi się tutaj praktycznie każda chuda część. Najlepszy wychodzi z polędwicy wołowej, ale może być też udziec wołowy, lub łopatka wołowa. Równie smaczny jest tatar z łososia lub tuńczyka. Powstają też wegetariańskie i wegańskie wariacje, jak na przykład tatar z pomidora. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie przygotowywać tatara z wieprzowiny lub kurczaka. Tych mięs nie wolno jeść na surowo!

Jakie dodatki do tatara? Z czym podawać?

Dodatki do tatara. Klasycznie w tatarze nie może zabraknąć żółtka, kiszonego ogórka i cebuli. Powstają jednak wariacje, w których wykorzystano różne dodatki. Wiele osób dodaje marynowane grzybki (pieczarki lub borowiki). Do doprawiania używa się czasem musztardy lub marynowanego pieprzu. Coraz częściej zauważyć można obok talerza smakowe oliwy i chrust z ziemniaków, który dodaje chrupkiej konsystencji potrawie.

Pysznym dodatkiem do tatara są również kapary – ich kwaśny smak świetnie przełamuje mięso. Przyznamy, że w tej wersji uwielbiamy tatara!

Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał?

Tatar ściemnieje tylko przy dostępie powietrza. Żeby tatar nie ściemniał, przykryj go – szczelnie górę – folią aluminiową, a przed podaniem wymieszaj. Kolory się wyrównają i tatar będzie ładny. Jeśli jednak serwujesz tatara bez łączenia składników, wtedy skrop go odrobiną soku z cytryny, który przetrzyma kolor mięsa.

Jakie dodatki dodajesz do tatara?

Masz swoją sprawdzoną kompozycję? Podziel się z nami w komentarzu!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×