Po co kupować ciecierzycę w sklepie, skoro lepszą można zrobić w domu. To oszczędność i wspaniały smak

Ciecierzyca do słoików - Pyszności; foto: Canva

Ten artykuł to nie tylko przepis na przygotowanie ciecierzycy w zalewie. To również sposób na, po pierwsze, ułatwienie sobie życia, a po drugie – zaoszczędzenie masy czasu i pieniędzy. Za wszystkimi tymi pozytywami stoi właśnie domowa ciecierzyca do słoików. 

Jeśli jesteś fanką ciecierzycy, na pewno nieraz korzystałaś z oferty sklepowej pod postacią puszki z gotowaną cieciorką. Nie jesteś jedyna – w końcu rzadko kiedy znajdujemy czas na przygotowanie domowej cieciorki właśnie wtedy, kiedy najdzie nas na użycie jej do dania.

Jeśli więc używałaś kiedyś cieciorki z puszki, być może ciebie również denerwowało wrażenie, że kompletnie ,,przeszła” zapachem opakowania. Cena tego artykułu również potrafi zniechęcić, zwłaszcza w porównaniu z przygotowaniem go domowym sposobem.

Ciecierzyca do słoików – Pyszności; foto: Canva

Ale cieciorka (podobnie jak jej kuzyni z grupy roślin strączkowych) zrobiona w zaciszu domowym wymaga czasu i cierpliwości. Namaczanie, później gotowanie – kto by miał na to czas za każdym razem, gdy chcemy jej użyć? A sposobów na jej wykorzystanie jest przecież mnóstwo. Gulasz, hummus, zupa…

Warto więc dowiedzieć się jak oszczędzić czas i pieniądze. Wystarczy namoczyć i ugotować większą ilość cieciorki za jednym zamachem a później umieścić ją w słoikach w zalewie. Nic prostszego, prawda? Poniżej prezentujemy jak to zrobić.

Ciecierzyca do słoików

Składniki:

  • 400 g suchych, nienamoczonych ziaren ciecierzycy
  • woda do namoczenia, gotowania i zalania słoików
  • sól – po jednej łyżeczce na słoik + do gotowania

Sposób przygotowania:

Namaczanie cieciorki powinno potrwać około 12 godzin, w ilości wody stanowiącej trzykrotność objętości ziaren. W tym czasie postaraj się trzy razy zmienić wodę. Następnie umieść cieciorkę na sicie i dokładnie opłucz tak, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.

Ciecierzyca do słoików – Pyszności; foto: Canva

Czas na gotowanie. Przygotowaną cieciorkę włóż do garnka i zalej osoloną wodą tak, by sięgała powyżej ziaren. Gotuj na małym ogniu około trzech godzin, co jakiś czas zbierając pianę.

Słoiki umyj i wyparz. Następnie przełóż do nich ugotowaną cieciorkę – prawie do samej krawędzi. Teraz zalej słoiki wrzątkiem i dodaj do każdego po 1 łyżeczce soli drobnoziarnistej.

Pasteryzuj 10 minut w garnku.

Skoro domowa ciecierzyca do słoików już gotowa, rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×