PrzepisDomowa kaszanka w słoikach bez chemii i ulepszaczy. Po takiej uczcie nie wrócisz do gotowców

Domowa kaszanka w słoikach bez chemii i ulepszaczy. Po takiej uczcie nie wrócisz do gotowców

Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności
Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności
Ewa
14.12.2022 16:06, aktualizacja: 20.03.2024 13:24

Prosta i pyszna domowa kaszanka w słoikach z dobrym składem. Już nigdy nie sięgniesz po gotowiec ze sklepu, ta kaszanka smakuje o wiele lepiej.

Przepis na kaszankę

Kaszanka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pierwsze wzmianki na temat tej potrawy pojawiały się już w XVII wieku. Na przełomie XX i XXI wieku kaszanka była traktowana jako wędlina gorszej jakości, mająca niewielkie wartości odżywcze. Wbrew pozorom, nie jest to prawda, bo kaszanka jest dobrym źródłem potasu, białka, wapnia, magnezu, żelaza i cynku Dzięki obecność kaszy ma również wiele błonnika, który dobrze wpływa na pracę jelit. Obecnie kaszanka wraca do łask. Przygotowana samodzielnie w domu jest gwarancją dobrego składu. Nie musisz również martwić się jej przygotowaniem- zamiast jelita zamknęliśmy ją w słoiku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Domowa kaszanka w słoikach

Składniki:

              
  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 50 g liofilizowanej krwi wieprzowej

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka włóż golonkę wieprzową, obrane marchewki, selera, korzeń pietruszki i cebulę pozbawioną łupinek. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i zalej całość wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Gotuj do momentu aż mięso będzie odchodziło od kości.

Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności
Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności

Z wywaru wyjmij mięso i warzywa i wsyp kaszę jęczmienną. Gotuj do miękkości. W międzyczasie zmiel w maszynce mięso z golonki wraz z warzywami. Do masy dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj.

Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności
Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności

Do ciepłej wody dodaj liofilizowaną krew i wymieszaj. Następnie wlej całość do przygotowanej masy i połącz przy pomocy rąk. Dopraw jeszcze solą i włóż masę do wyparzonych i suchych słoiczków. Gotowe słoiki pasteryzuj przez 30 minut.

Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności
Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności

Na patelni z roztopionym masłem podsmaż pokrojoną w pióra cebulę. Smaż aż apetycznie się zarumieni. Dodaj przygotowaną kaszankę, przesmaż chwilę i gotowe. Dorzuć pojadę dobrego chleba i zajadaj ze smakiem.

Smacznego!

Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności
Domowa kaszanka w słoikach- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także