Zmiksowała cytrynę, lód, wodę i cukier. Efekt – pyszna, domowa i orzeźwiająca lemoniada.

Lemoniada to popularny i znany napój chłodzący o kwaskowatym smaku. Osobiście kojarzy mi się z beztroskimi czasami dzieciństwa.

Zazwyczaj kupuje się ją w sklepach, ale przecież można także przyrządzić ją w domu. Będzie wtedy znacznie zdrowsza i nie będzie zawierała sztucznych dodatków.

 

Istnieje wiele wariantów lemoniady, jednak dzisiaj zaproponuję ci przepis na jej klasyczną odsłonę – lemoniadę cytrynową.

 

lemoniada-1

Domowa lemoniada cytrynowa – przepis:

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 szklanki wody
  • kilka kostek lodu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Sparz cytrynę wrzątkiem, a następnie pokrój ją na kawałeczki. (pamiętaj także u usunięciu pestek)

 lemoniada-2

2. Przełóż pokrojoną cytrynę, wodę, kostki lodu i cukier do blendera. Dokładnie zmiksuj.

lemoniada-3

Gotową lemoniadę przelej do szklanek.

lemoniada-4


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×