PrzepisBajecznie słodka domowa nutella bez dodatku cukru. Wegański krem przygotujesz z zaledwie czterech składników

Bajecznie słodka domowa nutella bez dodatku cukru. Wegański krem przygotujesz z zaledwie czterech składników

Bajecznie słodka domowa nutella bez dodatku cukru. Wegański krem przygotujesz z zaledwie czterech składników
Ewa
31.08.2022 15:32, aktualizacja: 02.02.2023 13:29

Domowa Nutella to zdrowy i smaczny zamiennik czekoladowego kremu. Nie ma w sobie dodatku białego cukru ani niepotrzebnych ulepszaczy. Świetnie sprawdzi się na kanapki i do domowych deserów.

Zdrowy krem czekoladowy dla dzieci

Nie znamy osoby, która nie ma słabości do czekoladowego kremu. Sklepowa wersja, chociaż smaczna, to pozostawia jednak sporo do życzenia. Skład jest długi, zawierający mnóstwo niepotrzebnych dodatków i tonę cukru. Przygotowaliśmy dzisiaj prosty przepis na domową nutellę w zdrowszym wydaniu, którą możesz zajadać bez wyrzutów sumienia. Udowodnimy Ci, że wystarczą cztery składniki, by stworzyć zdrową nutellę w swoim własnym domu. Smakuje pysznie, a na dodatek jest pełna cennych składników odżywczych pochodzących z kakao i orzechów. To coś więcej niż zwykły krem czekoladowy!

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu pysznego kremu czekoladowego pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Domowa Nutella

Składniki:200 g suszonych daktyli

200 g orzechów laskowych

1 szklanka mleka migdałowego

1/3 szklanki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Zacznij od zalania daktyli wrzątkiem. Odstaw je na 15-20 minut, żeby zmiękły. Zamiennie możesz użyć również 2 łyżek miodu.

Obraz

Kiedy daktyle są namaczane- przygotuj orzechy laskowe. Praż je, do chwili, aż skórka zacznie pękać. Rób to na małym ogniu i pamiętaj, żeby co jakiś przemieszać orzechy. Prażenie wydobywa z nich jeszcze więcej smaku i aromatu.

Przesyp orzechy na ściereczkę i zroluj, aby skorupki odpadły od orzechów.

Domowa Nutella- Pyszności
Domowa Nutella- Pyszności

Do blendera wlej mleko migdałowe (możesz wymienić je na inne mleko roślinne lub krowie), daktyle, orzechy, i gorzkie kakao. Jeśli masa będzie zbyt gęsta- dolej odrobiny mleka lub wody, w której moczyły się daktyle. Możesz też dorzucić odrobinę ziaren wanilii, ale to tylko dodatkowa opcja.

Domowa Nutella- Pyszności
Domowa Nutella- Pyszności

Nasza domowa nutella jest już gotowa. Przełóż ją do słoiczka i przechowuj w lodówce. Gwarantujemy, że domowy krem czekoladowo-orzechowy zniknie w kilka chwil. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, jako dodatek do owsianki, naleśników czy też...wyjadana po prostu łyżką.

Smacznego!

Domowa Nutella- Pyszności
Domowa Nutella- Pyszności

 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także