Wirtualna Polska

Bajecznie słodka domowa nutella bez dodatku cukru. Wegański krem przygotujesz z zaledwie czterech składników

Bajecznie słodka domowa nutella bez dodatku cukru. Wegański krem przygotujesz z zaledwie czterech składników

Domowa Nutella to zdrowy i smaczny zamiennik czekoladowego kremu. Nie ma w sobie dodatku białego cukru ani niepotrzebnych ulepszaczy. Świetnie sprawdzi się na kanapki i do domowych deserów.

Wirtualna Polska

Zdrowy krem czekoladowy dla dzieci

Nie znamy osoby, która nie ma słabości do czekoladowego kremu. Sklepowa wersja, chociaż smaczna, to pozostawia jednak sporo do życzenia. Skład jest długi, zawierający mnóstwo niepotrzebnych dodatków i tonę cukru. Przygotowaliśmy dzisiaj prosty przepis na domową nutellę w zdrowszym wydaniu, którą możesz zajadać bez wyrzutów sumienia. Udowodnimy Ci, że wystarczą cztery składniki, by stworzyć zdrową nutellę w swoim własnym domu. Smakuje pysznie, a na dodatek jest pełna cennych składników odżywczych pochodzących z kakao i orzechów. To coś więcej niż zwykły krem czekoladowy!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W przygotowaniu pysznego kremu czekoladowego pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Domowa Nutella

Składniki:
200 g suszonych daktyli
200 g orzechów laskowych
1 szklanka mleka migdałowego
1/3 szklanki gorzkiego kakao

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

Zacznij od zalania daktyli wrzątkiem. Odstaw je na 15-20 minut, żeby zmiękły. Zamiennie możesz użyć również 2 łyżek miodu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

domowa nutella

Kiedy daktyle są namaczane- przygotuj orzechy laskowe. Praż je, do chwili, aż skórka zacznie pękać. Rób to na małym ogniu i pamiętaj, żeby co jakiś przemieszać orzechy. Prażenie wydobywa z nich jeszcze więcej smaku i aromatu.
Przesyp orzechy na ściereczkę i zroluj, aby skorupki odpadły od orzechów.

Domowa Nutella- Pyszności

Domowa Nutella- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Do blendera wlej mleko migdałowe (możesz wymienić je na inne mleko roślinne lub krowie), daktyle, orzechy, i gorzkie kakao. Jeśli masa będzie zbyt gęsta- dolej odrobiny mleka lub wody, w której moczyły się daktyle. Możesz też dorzucić odrobinę ziaren wanilii, ale to tylko dodatkowa opcja.
Domowa Nutella- Pyszności

Domowa Nutella- Pyszności

Nasza domowa nutella jest już gotowa. Przełóż ją do słoiczka i przechowuj w lodówce. Gwarantujemy, że domowy krem czekoladowo-orzechowy zniknie w kilka chwil. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, jako dodatek do owsianki, naleśników czy też…wyjadana po prostu łyżką.
Smacznego!

Domowa Nutella- Pyszności

Domowa Nutella- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×