Nigdy więcej nie kupisz szynki konserwowej w sklepie. Domowy przepis bije gotowce o głowę

Na pewno mamy wśród nas fanów szynki konserwowej. Nie raz zdarzyło się nam jeść tą ze sklepu. Co powiecie na domowy przepis na ten dodatek do kanapek? Mamy sprawdzoną recepturę, która smakuje wyśmienicie i zachwyci wszystkich naszych domowników. Zobacz listę potrzebnych składników i sposób przygotowania. Domowa szynka konserwowa to prawdziwe odkrycie!

Domowa szynka konserwowa – przepis

Domowa szynka konserwowa

Domowa szynka konserwowa-Pyszności

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny, bez kości
  • 0,5 kg słoniny
  • około 700 g szynki wieprzowej
  • 150 g szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki drożdży
  • 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku z liści laurowych
  • proszek praski
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 5 ząbków czosnku
  • około 300 g mielonej wieprzowiny

Domowa szynka konserwowa-Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania:

Na sam początek mięso wieprzowe, słoninę i szynkę pokrój w paski i umieść w młynku. Następnie wszystko zmiel. Tak przygotowane mięso umieść w misce i ugniataj do momentu, w którym stanie się lepkie i zemulguje. W kolejnej misce umieść cukier, sól, drożdże, skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą, a także proszek z liści laurowych i proszek praski. Następnie dodaj wodę i wszystko razem wymieszaj.

Dodaj mięso i wszystko ze sobą połącz. Podziel masę na dwie formy. Wyłóż jedną część do blaszki i przykryj folią. Drugą część również umieść w metalowej blaszce, owiń folią i zgrzej przy pomocy zgrzewarki do folii. Tak opakowane mięso umieść we wrzącej wodzie i gotuj przez 2 godziny. Następnie wyjmij mięso i ustaw na nim drugą blaszkę oraz następną. A potem umieść coś ciężkiego. Sprawdzi się butelka z wodą najlepiej około 5 litrów. Całą konstrukcję odstaw do lodówki, aby wszystko zastygło, a następnie po ugnieceniu mięsnej masy jedną z blaszek z mięsem, należy upiec.

Jak to zrobić? Przygotuj duże naczynie, które bez problemu zmieści się do piekarnika. Najlepiej by to była metalowa brytfanna. Zalej ją wodą, a następnie umieść blaszkę z mięsem. Wody nie powinno być zbyt dużo. Nie może ona dostać się do mięsa. Brytfannę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 45-60 minut. Szynkę piecz w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu szynka jest gotowa do jedzenia.

Chcesz zrobić domowy salceson? Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×