InspiracjeDomowa zupka błyskawiczna w słoiku. Już nigdy nie sięgniesz po niezdrową wersję!

Domowa zupka błyskawiczna w słoiku. Już nigdy nie sięgniesz po niezdrową wersję!

Domowa zupka błyskawiczna w słoiku. Już nigdy nie sięgniesz po niezdrową wersję!
Ewa
12.11.2020 13:50

Zupki chińskie od wielu lat królują na sklepowych półkach. Niestety, nie należą do najzdrowszych. Mamy dla Ciebie równie smaczną i szybką alternatywę.

Obraz

Składniki:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ugotowany, pokrojony w paski kurczak
  • makaron ryżowy
  • marchewka, cukinia, papryka, por pokrojone w drobne paseczki
  • kalafior
  • szpinak lub jarmuż

Przygotowanie:

Olej sezamowy, sos sojowy, mielony imbir, suszoną cebulę i czosnek wymieszaj. Dodaj do nich pokrojoną bardzo drobno papryczkę chilli.
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kalafior podziel na bardzo drobne różyczki.
Na dno słoika włóż mieszankę przypraw i oleju. Dodaj ugotowany al dente makaron i warzywa (możesz je wcześniej poddusić na patelni z odrobiną oliwy). Włóż do tego posiekany szpinak i na samą górę kurczaka.

Przed podaniem gotową mieszankę zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty. Delikatnie wymieszaj i gotowe!

Obraz

Dodatki do zupy możesz wybierać dowolnie

Eksperymentuj z warzywami! Sprawi się również zielony groszek, kapusta pak choy czy pieczarki. Jeśli lubisz ostre smaki- dodaj trochę pikantnego sosu. Zamiast makaronu ryżowego, użyj makaronu soba. Pozwól działać swojej wyobraźni :)

Świetny sposób na błyskawiczny obiad

Zupę w słoiku z łatwością zabierzesz do pracy. Przygotowany zestaw możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także