Ania Lewandowska często sama przygotowuje mleko z trzech składników. Jest tanie i zdrowe

domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane - Pyszności; Foto Canva.com i screen ze strony https://www.instagram.com/annalewandowska/

Przygotowując zdrowe i pożywne śniadanie, z pewnością często sięgasz po mleko owsiane, które stanowi pewnego rodzaju alternatywę dla mleka krowiego. Co ważne, ten wyjątkowy napój, możesz z powodzeniem przygotować w swoim własnym domu. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować recepturę na domowe mleko owsiane od Anny Lewandowskiej. To prawdziwy hit!

Domowe mleko owsiane – pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu

Dlaczego warto sięgnąć właśnie po ten napój? Z wielu powodów! Przede wszystkim, miej na uwadze fakt, że jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego napoju. Zamiast kupować kartony z mlekiem tego typu, które w sklepach kosztuje nawet około 10 zł, możesz szybko i łatwo zrobić je w swoim domu. Domowe mleko owsiane będzie o wiele tańsze, a potrzebne ci będą tylko 3 składniki oraz sól. Ten rodzaj mleka jest pożywny, zdrowy i ma mało kalorii. Pół szklanki tego napoju to tylko 50 kcal. Swoją recepturą, podzieliła się z nami Anna Lewandowska.

Jak przygotować domowe mleko owsiane?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, jest to niezwykle prosta czynność. Trzy magiczne składniki w połączeniu z solą stworzą napój, po który będziesz sięgać chętnie każdego poranka. Jest polecany przede wszystkim tym osobom, które nie tolerują laktozy lub cierpią na skazę białkową. Zobacz, jak proste w przygotowaniu jest to mleko.

Mleko owsiane – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 700 ml przegotowanej letniej wody
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • miód, słodzik lub ewentualnie 3 suszone daktyle.

Sposób przygotowania:

Domowe mleko owsiane to prawdziwa rewelacja. Pierwsze w kolejności będzie zalanie płatków owsianych letnią, przegotowaną wodą. Odstaw mieszankę na 30 minut i następnie dodaj sól, substancję słodzącą lub daktyle. Wszystko przelej do blendera kielichowego i rozpocznij blendowanie. Wskazany czas to około 5 minut. Gdy mleko będzie gotowe, to przelej je do butelki i wstaw do lodówki. Zalecany czas spożycia, w przypadku tego właśnie mleka, wynosi 4 dni. Możemy cię zapewnić, że zniknie z lodówki zdecydowanie szybciej.

Sprawdź na naszym kanale YouTube przepis na fit sernik Kinder Bueno:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×