in

Domowe słodkości, czyli jak zrobić czekoladę własnoręcznie?

Któż z nas nie jest miłośnikiem słodkości w mniejszym lub większym stopniu? Nic nie poprawia nastroju lepiej, niż kawałek ulubionego ciasta czy rządek pysznej czekolady. Równie dobrze działają lody, wafelki i inne słodkości. Problem z nimi polega jednak na tym, że niestety w większości znajdują się ogromne ilości cukru i konserwantów – słodycze są paczkowane, więc muszą wytrzymać dużą ilość czasu. Kochasz czekoladę, jednak boisz się konsekwencji zajadania się tabliczką ze sklepu? Zobacz, jak zrobić czekoladę w domu! To zdrowsza (i smaczniejsza) alternatywa dla gotowych czekolad. Przekonaj się sam.

Czym różni się czekolada ze sklepu od tej przygotowanej w domu?

Pierwszą rzeczą, jaka różni czekolady sklepowe od tych domowej produkcji, jest ich smak, który nawet trudno ze sobą porównać. Druga ważna kwestia to to, że przygotowując własną tabliczkę wiesz dokładnie, co się w niej znajduje. Możesz dowolnie regulować intensywność smaku, a także zawartość kluczowych dla zdrowia i sylwetki składników, takich jak tłuszcz czy cukier. W czekoladach gotowych, prócz ogromnych ilości tych dwóch składników, znajduje się całe mnóstwo sztucznych aromatów i barwników, a także emulgatorów i środków konserwujących. Wystarczy zresztą spojrzeć na etykietkę i skład – czasem to wystarczy, by zrezygnować z zakupu. Nie musisz jednak rezygnować ze smaku czekolady: możesz zrobić ją sam. Sposobów jest kilka, a każdy z nich jest prosty. Poznaj przepis na domową czekoladę!

jak zrobić czekoladę

Jak zrobić czekoladę? Prosty przepis

Najważniejszą kwestią jest to, by nie zrazić się, gdy za pierwszym razem nasza czekolada wyglądem będzie przypominać dzieło dziecka – najważniejszy jest w tym przypadku smak, a nie wygląd. Domowej roboty czekolada jest nie tylko smaczniejsza, niż kupna, ale także mniej kaloryczna. Jeśli chcesz zrobić czekoladę z kakao, dodawaj go zawsze jak najwięcej, ponieważ jest ono bogate w magnez. Czekolada z kakao jest bardzo prosta do zrobienia. Do jej stworzenia wystarczy szklanka mleka, mleko w proszku, kilka łyżek dobrego jakościowo kakao, a także pół kostki masła i ok 100 g cukru. Mleko wlej do rondelka i zagotuj je, a następnie dodaj masło i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Do powstałego roztworu dodaj cukier i kakao – mieszaj do uzyskania jednolitej, ciemnobrązowej masy. Wyłącz płomień, a następnie do rondelka dodaj mleko w proszku i zmiksuj całość tak, by uzyskać gładką masę bez grudek. W zależności od preferencji, dodaj do niej ulubione orzechy czy bakalie. Teraz wystarczy już tylko przelać swoją czekoladę do foremki (najlepiej maksymalnie płaskiej) i poczekać, aż płyn ostygnie. Następnie włóż foremkę do lodówki na kilka godzin i poczekaj, aż zastygnie. Aby ułatwić sobie późniejsze krojenie tabliczki w kostki, na zastygającą masę możesz położyć kratkę wykonaną na przykład ze sztywnego papieru lub plastiku. Jeśli lubisz gorące napoje i czekoladę, połącz oba te rarytasy i przygotuj sobie czekoladę do picia na gorąco! Podobnie jak w przypadku tabliczki czekolady, ta do picia przygotowana w domu jest o wiele smaczniejsza niż z torebki. Wystarczy pół tabliczki gorzkiej czekolady, 150 ml mleka, a także ulubione przyprawy do smaku: chilli, cynamon lub esencja waniliowa bądź pomarańczowa. Mleko wystarczy podgrzać w rondelku, a następnie stopniowo dodawać kostki czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy napój już się zagotuje, dodaj ulubione przyprawy i delektuj się smakiem! To doskonała opcja na długie, zimowe wieczory: doskonale rozgrzewa oraz przywodzi na myśl ciepłe chwile z dzieciństwa.