Kategorie Porady

Szybki i mega prosty przepis na domowy bulion warzywny. Możesz go nawet zamrozić!

Często w komentarzach pytacie o buliony, które używamy na co dzień. Czy są one przygotowywane domowym sposobem, a może kupujemy gotowe produkty?

Otóż wszystkie buliony robimy w naszej kuchni. I mamy z tego prawdziwą frajdę, dlatego dziś podzielę się z Wami recepturą na bulion warzywny, który możecie wykorzystać w całej masie przepisów.

Co więcej, można go mrozić! Więc możecie przygotować większą ilość i w razie potrzeby wystarczy zajrzeć tylko do zamrażalnika i przygotować pyszne danie ?

Składniki:

  • 1-2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • por
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2-3 łodygi selera
  • 3-4 gałązek świeżego tymianku

Szybki i mega prosty przepis na domowy bulion warzywny. Możesz go nawet zamrozić!

Przygotowanie:

  1. Zbierz wszystkie warzywa i przygotuj zrównoważoną proporcję, aby w przygotowanym bulionie czuć było wszystkie warzywa jednocześnie.
  2. Obierz i pokrój warzywa.
  3. Wrzuć je do garnka z wodą (woda powinna przykryć wszystkie składniki).
  4. Gotuj na średnim ogniu. Gdy zauważysz, że woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.
  5. W takim stanie gotuj ok. 60 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać warzywa przy pomocy drewnianej łyżki.
  6. Oddziel warzywa od wywaru przy pomocy sitka. Następnie przelej do pojemników. Kiedy bulion ostygnie, możesz włożyć go do zamrażalki.

I to wszystko. Prawda, że jest to bajecznie proste?

230476