Wirtualna Polska

Domowy hummus z pieczoną papryką. Zdrowa przekąska z Bliskiego Wschodu

Domowy hummus z pieczoną papryką. Zdrowa przekąska z Bliskiego Wschodu

Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności

Materiał powstał we współpracy z marką Philips

Wirtualna Polska

Domowy hummus przygotowywany w blenderze to pyszny pomysł na dip i pastę do kanapek. Prosty i niedrogi przepis z Bliskiego Wschodu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kiedy najdzie mnie ochota na coś pysznego do podjadania, często sięgam po hummus i warzywne słupki. Z dodatkiem papryki ta prosta pasta z ciecierzycy nabiera jeszcze więcej smaku. Pieczone papryki nadają mu słodką nutę, która doskonale komponuje się z kremowym smakiem tahini i lekko cierpką nutą cytryny. Hummus podaję najczęściej jako przystawkę lub dodatek do kanapek i sałatek. To również świetny dip do chrupiących warzyw, takich jak marchewka, ogórek czy pokrojony seler naciowy. Smakuje o niebo lepiej niż gotowiec ze sklepu, a dzięki blenderowi Flip&uice przygotowuję go w mgnieniu oka. Papryki upiekłam w Ovi Smart marki Philips, dzięki czemu gotowe były już po 10 minutach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska


Zobacz również: masz wyciskarkę do cytryn? Z jej pomocą zrobisz prawdziwe cudeńka.

Domowy hummus z pieczoną papryką

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 2 czerwone papryki,
  • 400 g ciecierzycy – ugotowanej,
  • 2 łyżki pasty tahiny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • sezam – do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Paprykę przekrajam i usuwam ze środka gniazdo nasienne. Dokładnie oczyszczam wnętrze z błonek i wstawiam do Ovi Smart. Piekę kawałki warzywa przez 10 minut w 170 st. Celsjusza.

    Pieczone papryki- Pyszności

    Pieczone papryki- Pyszności

  2. Upieczone papryki kroję w mniejsze kawałki. Wrzucam do kielicha blendera. Kilka kawałków możesz odłożyć do dekoracji. Dodaję również odsączoną z zalewy ciecierzycę, sezamową pastę tahini, oliwę z oliwek, słodką paprykę, sól oraz obrany czosnek. Blenduję całość w urządzeniu Flip&Juice przez ok. 3 minuty.

    Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności

    Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności

  3. Gotowy hummus przekładam do miseczki. Dekorują podprażonymi kuleczkami ciecierzycy oraz sezamem i pieczoną papryką. Świetnie smakuje jako smarowidło na kanapki. Podaję go również na imprezy wraz z krakersami, pitą i słupkami pokrojonych warzyw, jako pyszny, domowy dip.
    Smacznego!

    Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności

    Domowy hummus z pieczoną papryką- Pyszności

Materiał powstał we współpracy z marką Philips


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×