PrzepisDomowy kefir - jak zrobić zdrowy i pyszny napój probiotyczny w swojej kuchni

Domowy kefir - jak zrobić zdrowy i pyszny napój probiotyczny w swojej kuchni

Domowy kefir - Pyszności; Foto Canva.com
Domowy kefir - Pyszności; Foto Canva.com
17.05.2023 18:02, aktualizacja: 17.05.2023 20:48

Nie da się ukryć, że kefir to jeden z ulubionych produktów mlecznych, nie tylko na te upalne dni. Świetnie smakuje i pasuje do wielu wyjątkowych produktów, które lubisz spożywać. A czy wiesz, że ten zdrowy, pyszny i probiotyczny napój możesz również zrobić w swoim domu? Zobacz, jakie to proste.

Biorąc pod uwagę zdrowe mleczne produkty, większość osób z pewnością wymieni zsiadłe mleko i właśnie kefir. Orzeźwiają, gaszą pragnienie i świetnie smakują. Zastanawiasz się, jak zrobić kefir domowym sposobem? Przepis jest naprawdę szybki i banalnie prosty. Sama praca to tylko minuta, a pozostały czas to oczekiwanie na efekt końcowy. Nabiał w takiej postaci zachwyci twoich bliskich i znajomych. Przekonaj się sam!

Jakie właściwości ma kefir?

Zanim dowiesz się, jak zrobić kefir domowej roboty, warto jest dowiedzieć się, jakie ma właściwości. Nie tylko orzeźwia i świetnie smakuje, ale zawiera w sobie również wiele ważnych składników odżywczych. Kefir jest bogaty w różne rodzaje probiotyków, czyli korzystne bakterie, które są korzystne dla zdrowia jelitowego. Probiotyki mogą wspierać trawienie, wzmocnić odporność, poprawić wchłanianie składników odżywczych oraz przeciwdziałać wzrostowi patogennych bakterii w jelitach.

Kefir - Pyszności; Foto Canva.com
Kefir - Pyszności; Foto Canva.com

Oprócz tego, jest świetnym źródłem białka, wapnia, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Zawiera w sobie również śladowe ilości witamin A, D i K. Jest dobrze tolerowany przez osoby nietolerujące laktozy, ponieważ fermentacja przeprowadzana przez kultury bakterii i drożdży w kefirze pomaga rozkładać laktozę, cukier obecny w mleku. Ze względu na obecność probiotyków, kefir może wspomagać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji.

Jak zrobić domowy kefir?

Kefir domowy to przysmak, który powinien już na stałe wpisać się w twoje menu. Będzie naprawdę smaczny i dużo lepszy od tego, który możesz kupić w sklepie. To świetna propozycja, nie tylko na te upalne dni.

Składniki:

  • 2 łyżki ziaren kefirowych (znane pod nazwą grzybek tybetański, grzybki kefirowe)
  • litr mleka krowiego
  • słoik.
Przygotowanie domowego kefiru - Pyszności; Foto Canva.com
Przygotowanie domowego kefiru - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do słoika, dodaj ziarna kefirowe i mieszaj szklaną lub drewnianą łyżką.
  2. Przykryj słoik gazą i zostaw na blacie na 24-48 godzin.
  3. Jeśli chcesz przyspieszyć fermentację, to możesz podgrzać mleko do temperatury 42 stopni i trzymaj przez 8 godzin - kefir powstanie szybciej.
  4. W przypadku, gdy używasz ziaren kefirowych, to po wspomnianym czasie, nad miską powieś plastikowe sito i przelej kefir, delikatnie mieszając.
  5. Pozostałe ziarna na sicie włóż do świeżego mleka. Powtarzaj proces. Naturalny probiotyk jest gotowy. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także