Przestałam kupować gotowce w sklepie, odkąd mam ten przepis na domowy ketchup

Lepszy niż ze sklepu domowy ketchup z pomidorów - Pyszności; Foto: Canva.com

Domowy ketchup z pomidorów wspaniale smakuje jako dodatek do mięsnych dań. Poza tym jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. Z łatwością przygotujesz go na bazie pysznych, świeżych pomidorów. Jeśli masz ochotę go spróbować – poniżej podajemy sprawdzony przepis na ten fantastyczny ketchup.

Domowy ketchup jest wyjątkowo smaczny oraz aromatyczny. Skrywa on w sobie dużą ilość świeżych pomidorów. Poza tym wzbogacamy go również różnymi wspaniałymi przyprawami.

Aromatyczny domowy sos

surówka z pomidorów

Krojenie pomidorów – Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę przygotować własny, domowy ketchup, to koniecznie sprawdź poniższy przepis. Ketchup ten wspaniale sprawdzi się jako dodatek do hot – dogów, frytek, czy pizzy. Powstaje on na bazie świeżych pomidorów, octu oraz cebuli. Dodatkowo dodajemy do niego takie aromatyczne przyprawy jak imbir, goździki, czy cynamonu. 

Domowy ketchup

domowy ketchup

Ketchup domowej roboty – Pyszności

Składniki:

  • około 1 kg pomidorów
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • cebula
  • czosnek
  • ewentualnie
  • szczypta płatków chili

Sposób przygotowania:

Goździki, liść  laurowy oraz cynamon połóż na czystej gazie. Następnie zawiń ją i zawiąż sznureczkiem. Dzięki temu podczas gotowania przyprawy nie wpadną do reszty składników.

Pomidory dokładnie umyj oraz pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz. Następnie posiekaj warzywa na drobną kostkę. Wszystko wrzuć do dużego garnka. Dodaj sól, cukier oraz ocet. Na końcu zanurz w składnikach gazę z ziołami.

Całość gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmij woreczek z ziołami. Następnie zmiksuj wszystko za pomocą blendera ręcznego. Powinien powstać sos o jednolitej konsystencji.

Następnie przecedź powstały sos przez sito i gotuj go jeszcze przez około pół godziny. Po tym czasie przelej ketchup do czystego naczynia. Produkt przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 – 3 tygodnie.

Domowy ketchup wspaniale smakuje jako dodatek do mięsnych potraw, czy frytek.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować różę z cukinii na cieście francuskim krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się jako pyszna przekąska między posiłkami.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×