PrzepisTen domowy majonez zaskakuje smakiem. Wszystko dzięki niebanalnemu składnikowi

Ten domowy majonez zaskakuje smakiem. Wszystko dzięki niebanalnemu składnikowi

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
09.04.2023 10:29

To oczywiste — bez majonezu nie ma świąt. Jest niezbędnym dodatkiem do jajek wędlin i wielkanocnych sałatek. Można oczywiście korzystać z gotowych, ale kiedy przygotujesz ten domowy majonez, już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepowych półek. Zrobisz go w 10 minut. Oto obłędny majonez z awokado.

Nasze babcie i mamy same przygotowywały majonez z pieczołowitością, ucierając niezbędne składniki. Do dziś wiele gospodyń przedkłada ten domowy nad gotowe produkty. Inni z nas mają swoje ulubione marki. Prezentujemy dziś przepis na oryginalny majonez z guacamole. Kluczem jego wyjątkowego smaku jest awokado. Jakie kupić najlepiej sprawdzisz tu: awokado hass czy zielone? Które wybrać?

Majonez z awokado - przepis

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 cytryna
  • 500 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić majonez z awokado? To proste! Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Uwaga, jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz użyć więcej czosnku oraz dolać odrobinę octu winnego Ocet w kuchni – jak go używać na co dzień.
  2. Umyj cytrynę i wyciśnij z niej sok.
  3. Obierz awokado i wyjmij pestki. Zblenduj owoce z sokiem z cytryny, oliwą oraz czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Blenduj dalej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy. Majonez powinien mieć kremową strukturę.
  4. Tak przygotowany majonez z guacamole można przechowywać w lodówce ok. dwóch dni. Będzie doskonały jako dodatek do jajek, sałatek, wędlin i warzyw.

Zobacz także przepisy na inny domowy majonez: Domowy majonez – tego nie możesz przegapić! 

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także