NewsyDrewniana czy plastikowa? Szefowie kuchni radzą, którą deskę do krojenia wybrać

Drewniana czy plastikowa? Szefowie kuchni radzą, którą deskę do krojenia wybrać

deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva
19.04.2023 07:17

Deska do krojenia powinna być plastikowa czy drewniana? Na pytanie o wady i zalety obu materiałów odpowiedzieli znani szefowie kuchni, którzy użytkowość desek poznali od podszewki. Jaką mają opinie na ten temat i jakie pojawiły się z ich strony argumenty?

W restauracjach coraz rzadziej widuje się kucharzy używających drewnianych desek. Czy to oznacza, że branża jednoznacznie postawiła na wyroby plastikowe? Znani szefowie kuchni wyjaśnili, na czym polega fenomen plastikowych desek do krojenia. Czy ich popularność dyktowana jest higieną? Praktycznością? A może ceną? Przeczytaj i dowiedz się, co na ten temat mają do powiedzenia mistrzowie kulinariów z Nowego Jorku.

Deska do krojenia — jaka powinna być?

Zarówno plastikowa, jak i drewniana deska do krojenia, mają swoje wady i zalety. Podjęcie ważnej decyzji w kwestii kupna jednej lub drugiej powinno być podyktowane znalezieniem złotego środka między nimi. W tej kwestii warto posłuchać szefów kuchni — ludzi, którzy przy desce do krojenia spędzają całe zawodowe życie. Który materiał cenią bardziej: drewno czy plastik?

deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva

Stephen Parker to szef kuchni nowojorskiej restauracji Lot15. Według niego drewno to tworzywo, które lepiej spełnia swoją funkcję w przypadku deski do krojenia.

Deski drewniane zawierają mniej bakterii niż plastik i mogą zostać naprawione, jeśli ich wierzchnia warstwa się zetrze. Wadą wytrzymałości desek jest to, że są cięższe. Po użyciu wymagają również dodatkowych minut, ponieważ należy je myć ręcznie, a nie w zmywarce

- powiedział kucharz cytowany przez portal odzywianie.wprost.pl. Jego opinie zdaje się podzielać inna słynna osobowość kulinarna, szefowa kuchni Conrad New York Downtown Cynthia Chico. Chociaż jest ona wielką zwolenniczką używania drewnianych desek do krojenia, przypomina o tym, że należy o nie dbać poprzez odpowiednią konserwację. Niezbędny będzie tu dobry olej i bieżące dbanie o to, żeby deska nie zbierała wilgoci.

deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva

Plastikowa odpada?

Oboje szefowie kuchni nie skreślają wcale plastikowych desek do krojenia, a jedynie zauważają zagrożenia wynikające z ich używania. Możliwość mycia takich desek w zmywarkach (w przeciwieństwie do desek drewnianych) to jednocześnie ich wada i zaleta. Jak oboje zauważają, niektóre bakterie nie zostaną domyte w zmywarkach. Szybszy proces mycia może więc uśpić naszą czujność, a wtedy ryzykujemy nie tylko przeniesieniem bakterii na jedzenie, ale również częstszą potrzebą wymiany sprzętu. Wtedy może się okazać, że oszczędność pieniędzy na deskach plastikowych jest złudna.

Zobacz przepis na zakręconą pizzę:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także