Drewniana deska do krojenia – jak o nią dbać

Drewniana deska do krojenia to jeden z tych elementów, który można znaleźć w każdej kuchni. I tu pojawiają się dwa pytania: jak często ją czyścisz? I w jaki sposób to robisz?

Jak się okazuje, nie wystarczy tylko zwykłe mycie przy pomocy gorącej wody i płynu do mycia naczyń. Co jakiś czas, tego typu sprzęty potrzebują gruntownego czyszczenia i naoliwienia.


Dzięki temu zdecydowanie wydłużasz użyteczność drewnianych desek do krojenia ?
Co będziesz potrzebować do wyczyszczenia deski:


- sól gruboziarnistą
- połówkę cytryny
- olej roślinny
- ręcznik papierowy
Krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od peelingu drewnianej deski do krojenia przy pomocy soli gruboziarnistej oraz połówki cytryny. Następnie dokładnie ją wytrzyj i odłóż do całkowitego wyschnięcia.
- Czas na nałożenie oleju. W tym celu wykorzystaj czysty ręcznik papierowy, aby zrobić to równomiernie.
- Pozostaw olej na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie spłucz resztki oleju i wysusz drewnianą deską.
- To wszystko! Cały proces powtarzaj minimum raz w miesiącu!


A w jaki sposób Ty dbasz o swoje drewniane deski do krojenia?
Jako mały bonus mam dla Ciebie sprawdzone triki na wyczyszczenie zabrudzonych patelni i garnków.


Komentarze