Drobiowe miseczki z kulką mozzarelli i zielonym pesto. Przepis na piersi indyka z piekarnika

sakiewki z indyka

Sakiewki z indyka z mozzarellą to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Dziś przygotowaliśmy je w nieco mniej znanym, bo włoski wydaniu.

Pomysł na danie z indykiem

Chociaż to kurczak cieszy się niesłabnącą popularnością, to warto czasem postawić na coś innego. Prostym i zdrowym rozwiązaniem jest wybór piersi z indyka. Mięso indyka jest chude i zawiera sporo białka.
Jak zrobić sakiewki z indyka?  To nic trudnego! Pełnią one dzisiaj rolę „woreczka”, który skrywa pyszną mozzarellę, mortadelę i pesto.

W przygotowaniu obiadu pomógł nam dzisiaj Ovi Smart marki Philips.

Sakiewki z indyka- składniki

  • 2 plastry z piersi z indyka
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • 2 mozzarelle w zalewie
  • 2 plastry mortadeli
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej

Przygotowanie krok po kroku

Mozzarellę wyjmij z opakowania i usuń zalewę. Odetnij górną część i przy pomocy palców zrób wgłębienie. Włóż w nie zielone pesto. Możesz użyć również czerwonego pesto z suszonych pomidorów- obie wersje będą tutaj pasowały. Przykryj odciętą na początku częścią mozzarelli.

Powstałą kulkę zawiń w plaster szynki. My użyliśmy tutaj włoskiej mortadeli, ale możesz wybrać inną wędlinę. Mortadela we Włoszech nie jest tym samym, co ta, którą znamy w Polsce. Uznaje się ją tam za rarytas i produkuje ze starannie dobranego, wysokiej jakości mięsa mielonego, a widoczne w plasterkach niewielkie kropeczki tłuszczu dodają tej delikatnej wędlinie smaku i charakteru.

Pierś z indyka rozbij na cienki i duży płat. Na środku umieść kulkę z mozzarelli w szynce i zawiń pierś z indyka.

sakiewki z indyka

Pieczona pierś z indyka

Z folii aluminiowej stwórz miseczkę. Formą może być kokilka albo inne małe naczynie. Umieść w niej sakiewkę z indyka, polej oliwą z oliwek i posyp włoską przyprawą. W sklepach często dostępne są takie  mieszanki, jak włoskie zioła, mieszanka toskańska itp. Ich bazą są najczęściej suszone pomidory, bazylia i czosnek.

Tak przygotowane sakiewki wstaw do Ovi na 20 minut (150 stopni) lub upiecz w piekarniku (2o minut, 180 stopni).

Gotowe

Upieczone sakiewki podawaj na ciepło w towarzystwie ulubionej sałatki. Świetnie smakują też z pieczonymi ziemniakami. Tak obiad to prawdziwe niebo w gębie.

sakiewki z indyka

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×