Lepiej używać drożdży świeżych czy instant? Wiemy z którymi wyrośnie najlepsze ciasto

Drożdże instant a świeże - Pyszności; foto: Canva
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, czy kupno drożdży instant zamiast świeżych to dobry pomysł – ten artykuł jest dla ciebie. Czym są, jak działają i jakie są różnice między tymi artykułami? Drożdże instant a świeże: wszystkie informacje znajdziesz tutaj.

Wypiek sam się nie zrobi, a w domowym asortymencie zabrakło akurat świeżych drożdży. W najbliższym sklepie, po długich poszukiwaniach, odnalazłaś jedynie tajemniczą saszetkę o dziwnej nazwie: drożdże instant. Czy warto to w ogóle kupować? Czy wyrośnie na nich równie dobre ciasto, co na świeżych drożdżach? W końcu instant to nazwa, którą do tej pory kojarzyłaś tylko z zupek chińskich.


Mamy dla ciebie całkiem niezłe informacje. Jak się okazuje, drożdże instant spokojnie mogą zastąpić świeże. Trzeba jednak wiedzieć, jak ich używać.

Drożdże instant a świeże – Pyszności; foto: Canva


Drożdże instant a świeże
Podstawową różnicą między tymi artykułami jest to, że drożdże instant nie wymagają przygotowania rozczynu. Możesz ich używać bezpośrednio, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku drożdży świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn z mąki, cukru, wody lub mleka.
Kolejną różnicą zachodzącą między drożdżami instant a świeżymi jest ich trwałość. Suszone drożdże nie muszą być przetrzymywane w lodówce, a ich termin spożycia sięga nawet kilku miesięcy. Świeże drożdże, poza tym, że mają krótki okres przydatności, wymagają też konkretnych, lodówkowych temperatur. Jeśli więc robimy duże zakupy ,,na zaś” i nie mamy konkretnego planu na robienie ciasta, ale nie wykluczamy takiej potrzeby w najbliższych tygodniach – drożdże instant to doskonały pomysł.


Porównanie efektów użycia drożdży instant a świeżych
Pomimo oczywistego, pejoratywnego skojarzenia ze wszystkim, co ,,instant”, trzeba przyznać, że suszone drożdże dają radę. W naszej opinii, efekty uzyskane dzięki drożdżom instant nie odbiegają od tych, które przyniosły świeże drożdże.


Jeśli natomiast jakieś różnice są, to na tyle subtelne, że w naszych oczach niezauważalne. Wygląda na to, że drożdże instant to po prostu kolejny, genialny wynalazek, do którego użycia trzeba znać jednak pewien patent.

Drożdże instant a świeże – Pyszności; foto: Canva


Przelicznik drożdży świeżych na instant
Czy drożdże instant można używać do dowolnego rodzaju ciasta? Owszem. Jedyną zasadą, jaka wtedy nas obowiązuje, jest specjalny przelicznik. Drożdży suszonych trzeba używać bowiem w mniejszych ilościach niż tych świeżych.


Według powszechnie przyjętych norm, 7 g drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych.
A może zainteresuje cię też ten przepis z naszego kanału na YouTube na szybką pizzę?