Idealny przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu babci Józi. Rośnie jak szalone!

Udało mi się podkraść najlepszy przepis na drożdżowe ciasto mojej babci! Już nigdy nie skorzystasz z innego, obiecuję! 😉

Składniki:
- 10 dkg pokruszonych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4 roztrzepane jajka
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki układamy warstwowo. Nie rozpuszczamy drożdży, a jedynie wkruszamy do środka.
- Składników nie mieszamy.
- Wkładamy miskę do lodówki na minimum 4 godziny, chociaż najlepiej zostawić na całą noc.
- Po tym czasie wszystko mieszamy drewnianą łyżką i wyrównujemy na blaszce.
- Dodajemy owoce i kruszonkę.
- Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza



Ciasto babci Józi rośnie jak szalone! Przepyszna drożdżówka podbija serca całej rodziny.
Chociaż i tak najlepiej smakuje u babci 😉



Komentarze