PrzepisDrożdżowy koszyk wielkanocny z chleba. Idealny na święconkę

Drożdżowy koszyk wielkanocny z chleba. Idealny na święconkę

Drożdżowy koszyk wielkanocny- Pyszności
Drożdżowy koszyk wielkanocny- Pyszności
Ewa
06.04.2023 20:06, aktualizacja: 06.04.2023 23:37

Prosty i efektowny koszyczek wielkanocny z drożdżowego ciasta idealnie sprawdzi się na święconkę. Pokażemy, jak go przygotować w swojej kuchni.

Mięciutki chleb z delikatnie rumianą i chrupiącą skórką wypełni twój dom nieziemskim zapachem. W formie koszyka świetnie sprawdzi się jako naczynie na wielkanocną święconkę. Pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole, stanowiąc wdzięczną i smaczną ozdobę. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Możesz przygotować jeden duży koszyk lub kilka mniejszych koszyczków, w których możesz umieścić np. kolorowe pisanki czy pokrojone na kawałki pieczywo. Chociaż taki chlebek od razu kojarzy się nam z Wielkanocą, to możesz przygotować go również na inne okazje i święta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Drożdżowy koszyczek wielkanocny

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki oleju
  • 4 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól do posypania

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlej wodę, dodaj do niej cukier, suszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj sól i olej. Stopniowo dorzucaj też mąkę, mieszając cały czas ciasto.

Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności

2. Następnie przełóż ciasto na blat lub stolnicę podsypaną mąką i wyrób ciasto. Uformuj kulę, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności

3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i podziel go na paski. Odłóż sześć z nich na rączkę i wykończenie koszyka. Metalową miskę odwróć do góry nogami i przykryj folią aluminiową. Posmaruj olejem lub oliwą i rozpocznij zaplatanie koszyka. Przeplataj tak, jak pleciesię koszyki z wikliny, na zmianę: jeden wałeczek górą, kolejny dołem itd. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obraz

4. Z odłożonych wcześniej kawałków ciasta zapleć warkocze. Jeden z nich owiń na dole miski, posmaruj całość jajkiem i wstaw koszykową formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. Podobnie zrób z drugim warkoczem, układając go na formie z miski. Jeśli jest za długi- odetnij końce. Posmaruj go jajkiem i posyp gruboziarnistą solą.

Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności

5. Do upieczonego koszyczka dodaj rączkę i wypełnij go ulubionymi dodatkami. Możesz wykorzystać go jako koszyk na święconkę, kolorowe pisanki czy rzeżuchę.Smacznego!

Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także