Dodaj je do startych buraczków tuż przed podaniem. Duszone buraczki do obiadu nigdy nie były równie pyszne

Buraczki to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Robimy je na zimno lub na ciepło. Na wytrawnie lub na słodko. Najczęściej z dodatkiem jabłek lub octu. Dziś coś zupełnie innego, ale równie pysznego. Połączenie słodko- kwaśne, czyli buraczki z wiśniami ze słodką śmietaną i ziołami. Taka kompozycja będzie pasować do mięsa. Szczególnie kaczki, schabu lub gęsi. Przygotuj wszystkie podane produkty i do dzieła!

Duszone buraczki z wiśniami i cebulką:

Duszone buraczki obiadu z dodatkiem wiśni – Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 600 g  buraków
  • 200 g  wiśni
  •  czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta: estragonu, tymianku i kminku
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku

Duszone buraczki krok po kroku:

Buraczki, myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Następnie wkładamy je do piekarnika. Gdy się upieką i ostudzą, ścieramy je na tarce o bardzo grubych oczkach. Podczas pieczenia buraków możemy zabrać się za mycie i drylowanie wiśni. Owoce mieszamy razem z buraczkami. Możemy je też zmiksować i w takiej formie dodać do buraków.

Obieramy cebulę i czosnek, a następnie siuramy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami oraz sokiem i skórką z cytryny. Następnie mieszamy całą miskę z olejem i posypujemy świeżym tymiankiem.

Pozostaje nam tylko podanie surówki. Jeśli chcemy, by efektywnie prezentowała się na talerzu, ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Następnie kładziemy surówkę na talerz. Robimy wgłębienie łyżką i w to miejsce umieszczamy ubita śmietanę.

duszone buraczki obiadu z dodatkiem wiśni

Duszone buraczki obiadu z dodatkiem wiśni – Pyszności; Foto: Canva

Czemu warto jeść buraczki?

Buraczki to bardzo tania bomba zdrowotna. Mają w sobie wiele cennych substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zawiera potas, azotany i magnez. Wszystkie te składniki wpływają na obniżenie naszego ciśnienia tętniczego.

Oprócz tego osoby, które są narażone, na wystąpienie chorób układu krążenie też mogą wiele na nich skorzystać. Betaina wraz z kwasem foliowym, które znajdziemy w buraczkach to składniki, które obniżą poziom naszej homocysteiny. Co to znaczy? Oznacza to tyle, że osoby, które są predysponowane do wystąpienia miażdżycy, mogą tego uniknąć. Dodając takie produkty jak buraczki do swojej diety.

To tej surówki przygotuj kulki z mięsa mielonego z pietruszką i serem. To będzie bardzo dobre połączenie:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×