PrzepisRewolucyjny turecki dżem z pigwy na zimę rozgrzeje każdego. Wymaga tylko 5 składników, łatwiej się nie da

Rewolucyjny turecki dżem z pigwy na zimę rozgrzeje każdego. Wymaga tylko 5 składników, łatwiej się nie da

Rewolucyjny turecki dżem z pigwy na zimę rozgrzeje każdego. Wymaga tylko 5 składników, łatwiej się nie da - Pyszności; Foto: Canva.com
Rewolucyjny turecki dżem z pigwy na zimę rozgrzeje każdego. Wymaga tylko 5 składników, łatwiej się nie da - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
02.09.2022 16:31, aktualizacja: 20.03.2024 11:13

Turecki dżem z pigwy rewelacyjnie wzbogaci twoje śniadanie. Wspaniale komponuje się ze świeżym pieczywem, czy słodkim rogalikiem. Aby go przygotować, potrzebujesz jedynie pięciu składników. Jeśli więc jesteś fanem słodkich smarowideł - koniecznie sprawdź jak go wykonać. Poniżej podajemy przepis na ten przepyszny dżem.

Turecki dżem z pigwy rozgrzeje każdego. Warto więc przygotować duży zapas tego smarowidła na zimę. Okazuje się, że oprócz pysznej pigwy, skrywa on w sobie cynamon oraz goździki. Przyprawy te wspaniale podkreślają smak owoców i wzbogacają je w wyjątkowy aromat.

Wspaniałe właściwości pigwy

Pigwa - Pyszności; Foto: Canva.com
Pigwa - Pyszności; Foto: Canva.com

Pigwa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Okazuje się, że znajdziemy w niej witaminy z grupy C, B, czy A. Poza tym, owoc ten stanowi wspaniałe źródło cynku, magnezu, potasu, czy żelaza. Należy zaznaczyć również, że pigwa świetnie wzmacnia naszą odporność. W związku z tym często polecana jest osobom borykającym się z przeziębieniem.

Dżem z pigwy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. W związku z tym polecamy go spożywać również zimą, kiedy nasza odporność naturalnie spada. Jeśli masz ochotę przygotować to fantastyczne tureckie smarowidło - poniżej podajemy jak je wykonać.

Turecki dżem z pigwy

Dżem - Pyszności; Foto: Canva.com
Dżem - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

        
  • 1,5 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • laska cynamonu
  • 6 goździków
  • sok z cytryny
  • 125 ml wody

Sposób przygotowania:

Umyj pigwy, obierz je ze skórki, a następnie oczyść z nasion. W kolejnym kroku pokrój je na niewielkie kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj cukier, wodę, cynamon, goździki oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko gotuj na małym ogniu przez około jedną godzinę.

Pamiętaj, aby podczas gotowania dżemu, regularnie go mieszać. Po upłynięciu około jednej godziny - wyjmij z niego cynamon oraz goździki. Następnie przełóż dżem do czystych oraz wyparzonych słoików. Zakręć je szczelnie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drożdżowe muszelki z dżemem morelowym krok po kroku. Te pyszne bułeczki wspaniale sprawdzą się na śniadanie, czy jako słodka przekąska między posiłkami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także