PrzepisZrób dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Nawet teściowa będzie nimi zachwycona

Zrób dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Nawet teściowa będzie nimi zachwycona

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami- Pyszności; źródło: Adobe
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami- Pyszności; źródło: Adobe
Ewa
23.05.2023 21:06, aktualizacja: 19.03.2024 15:04

Tradycyjne dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to wyjątkowe pierożki z mięsem, popularne na Warmii i Mazurach. Ten przepis cię zachwyci.

Chociaż uwielbiamy eksperymentować i odkrywać smaki z różnych stron świata, to chętnie sięgamy również po tradycyjne przysmaki z rozmaitych zakątków Polski. Jednym z naszych ulubieńców są dzyndzałki, czyli pierożki z mięsem lub kaszą gryczaną. Chociaż przypominają tradycyjne kołduny litewskie, to dzięki pysznemu farszowi smakują jeszcze lepiej.

Tradycja na talerzu

Kuchnia Warmii i Mazur zdecydowanie była dawniej kuchnią międzynarodową. Litewskie, ukraińskie, pruskie i rosyjskie wpływy widoczne są w niej do dziś. Dzyndzały przywędrowały na ziemię warmińską wraz z ludnością przesiedloną z Kresów Wschodnich. Ich nietypowa nazwa pochodzi od kształtu, który przypomina uszy, czyli "dzyndzle". Hreczka z kolei to nic innego jak lwowskie określenie na grykę, która stanowi bazę farszu. Te pierożki z kaszą i skwarkami w 2019 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "gotowe dania i potrawy w województwie warmińsko-mazurskim".

Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva
Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Składniki:

Farsz

        
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 250 g cebuli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Ciasto

      
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Skrzeczki

     
  • 300 g boczku świeżego (użyłam wędzonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

          
  1. Kaszę gotuję na sypko, według instrukcji na opakowaniu.
  2. Boczek kroję w kostkę i smażę na patelni. Dorzucam pokrojoną cebulę i podsmażam całość, aż warzywo się zeszkli.
  3. Boczek i cebulę przekładam do miski i mieszam z ugotowaną kaszą oraz startymi jajkami. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Mąkę sparzam wrzątkiem i mieszam łyżką. Gdy wystygnie, dodaję pozostałe składniki na ciasto i zagniatam.
  5. Ciasto rozwałkowuję na blacie i przy pomocy szklanki lub niedużej miseczki wycinam kółka o średnicy 8-10 cm.
  6. Nakładam farsz i zalepiam brzegi.
  7. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  8. W międzyczasie przygotowuję skrzeczki (skwareczki). Boczek przesmażam na patelni. Dorzucam czosnek i majeranek. Polewam ugotowanie pierogi.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także