in

Eksperymentuj w kuchni – jak zrobić białą kiełbasę

Istnieje wiele tradycyjnych dla kuchni polskiej specjałów, które obecnie przede wszystkim kupujemy w sklepach. To sprawia, że nie zawsze wiemy, jakiej są one jakości, a co za tym idzie – możemy być niezadowoleni ze smaku, który jest inny niż ten znany w dzieciństwie. To wszystko sprawia, że zniechęcamy się do potraw typowych dla naszego regionu. Tymczasem wystarczy dowiedzieć się, jak zrobić białą kiełbasę w domu, aby móc spróbować smaków z dzieciństwa.

Wiele potraw, które jemy, jest przetworzonych tak, aby w sklepach wytrzymały jak najdłużej. Niestety wpływa to nie tylko na smak, ale również i ich właściwości, przez co jemy coś niezdrowego i niekoniecznie dobrego dla naszego organizmu.

Jaka powinna być biała kiełbasa?

Przede wszystkim to, jak zrobić białą kiełbasę domowym sposobem, nie jest jakąś specjalną tajemnicą – ale od sposobu wykonania zależy, czy będzie ona soczysta, czy raczej sucha i nieprzyjemna w smaku. Teoretycznie biała kiełbasa powinna być przede wszystkim soczysta i dość wilgotna, bowiem to gwarantuje, że będzie dobra w smaku – oznacza to również, że musi mieć w sobie odpowiednio dużo tłuszczu. Bardzo ważna jest dobra jakość mięsa – najlepiej jest poszukiwać go u rzeźnika, gdzie mięso jest przebadane, ale jednocześnie nie leżało długo w sklepie. Czasem można znaleźć również lokalne ubojnie albo małych producentów posiadających wszystkie niezbędne certyfikaty. To ważne, aby kiełbasą się po prostu nie zatruć.

jak zrobić białą kiełbasę

Jak zrobić białą kiełbasę – przepis

Przede wszystkim należy dobrać odpowiednie składniki. Tradycyjnie kiełbasę napycha się w jelita wieprzowe, które są dostępne w sklepach mięsnych; zamiast tego można je jednak zawijać w folię spożywczą, ale wtedy warto do całości dodać żelatyny, a potem zagotować kiełbasę na parze; to będzie dobry sposób, jeśli zastanawiasz się, jak zrobić białą kiełbasę drobiową.

Wróćmy jednak do kiełbasy wieprzowej. Aby ją wykonać, trzeba kupić łopatkę wieprzową i karkówkę (z przewagą łopatki – jest tłustsza), a także podgardla i surowy boczek w ilościach 3:2, w sumie tyle, ile kupujemy łopatki. Mięso trzeba wypłukać, osuszyć, drobno pokroić, a następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Warto czyste mięso mielić na większych oczkach, a to z tłuszczem – na mniejszych. Następnie do mięsa dodajemy przyprawy (czosnek, pieprz, kolendrę, majeranek, rozmaryn i sól), a potem całość podlewać lodowatą wodą, aż do momentu, gdy powstanie jednolita masa. W kolejnym kroku należy napełniać jelita, które wcześniej dobrze jest dwa razy wypłukać ciepłą wodą i pozostawić w czystej wodzie na minimum 2 godziny. Najłatwiej kiełbasę napełniać z użyciem maszynki masarskiej, niezbyt mocno, aby jelita nie pękały. Skręcając jelita będziemy uzyskiwać małe kiełbaski o dowolnej, wybranej przez nas wielkości. Taką kiełbasę można później przechowywać w lodówce i dowolnie podawać, o czym za chwilę.

Kiedy robić białą kiełbasę?

Białą kiełbasę bez problemu można robić na co dzień i zjadać np. na obiad czy kolację. Dobrze smakuje zarówno taka z wody, jak również i z grilla czy przysmażona na patelni z cebulą – warto jednak pamiętać, że w takiej sytuacji jest bardzo tłusta. Jeśli mamy gdzie ją przechowywać, możemy zrobić trochę na zapas. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc, np. jako dodatek czy bazę do barszczu – zadbaj i o to, aby zrobić ją wcześniej przynajmniej raz na próbę, również w niedużej ilości. W innym przypadku możesz się negatywnie zaskoczyć, jeśli okaże się, że coś się nie udało albo po prostu smak nie jest taki, jakiego oczekiwałeś.